Ultimele ȘtiriPlajele publice, neimportante pentru ministrul Mediului. Tanczos Barna: „Nu cunosc proiectul”

Plajele publice, neimportante pentru ministrul Mediului. Tanczos Barna: „Nu cunosc proiectul”

Deși vara aceasta s-a discutat mult despre lipsa unor plaje publice pe care să nu fii nevoit să plătești zeci de lei pentru închirierea unor șezlonguri, iar în Parlament s-a depus o inițiativă legislativă în acest sens, ministrul Mediului spune că nu știe nimic.

Plajele de pe litoralul românesc sunt închiriate de Ministerul Mediului, prin intermediul Apelor Române, către agenți economici. Așa se ajunge ca plajele să fie „stăpânite” de privați care amenajează beach baruri și zone cu șezlonguri de închiriat.

Prin contractele de concesionare a plajelor, un operator privat este obligat să lase 30% din suprafaţa sectorului concesionat la liber (cu o latură deschidere la apă) pentru orice turist care vrea să stea la soare cu prosop sau cearşaf. Lucru care, mai ales în vârf de sezon, nu se întâmplă deoarece operatorii privaţi îi determină pe turiştii care vor sa stea pe prosop sau cearşaf să meargă în spatele zonei de şezlonguri sau în locuri mărginaşe, pline de gunoaie.

Deputatul de Constanţa Bogdan Bola (Forța Dreptei) a depus la Parlament, în luna iunie 2022, o iniţiativă legislativă de modificare a OUG 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plaje.

Propunerea legislativă prevede că „statul român, prin Ministerul Mediului, încheie contracte de concesiune cu autorităţile publice locale din UAT-uri riverane Mării Negre, la solicitarea acestora, pentru o cotă de până la 30% din suprafaţa plajelor utilizate în scop turistic care sunt situate pe raza lor administrativ-teritorială”.

Pentru aceste plaje, primăriile ar achita o redevenţă de 2% din valoarea de inventar a plajelor, adică, spune iniţiatorul, undeva la 0,08 lei/mp de plajă, un efort financiar mic pentru o administraţie locală.

Ca să se asigure că aceste plaje vor fi cu adevărat publice, prin aceeaşi iniţiativă se precizează ce poate face o primărie cu sectorul concesionat: să amenajeze toalete şi duşuri publice, să amplaseze coşuri de gunoi, să amenajeze plaja corespunzător în sezon şi să asigure curăţenia plajei întreg anul.

Tanczos Barna nu știe nimic

Prezent în Eforie Sud la prezentarea lucrărilor de lărgire a plajelor, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că nu știe nimic despre acest proiect. Nu cunosc proiectul. Eu cred că cel mai important lucru este să avem o amenajare unitară a plajelor, să avem o strategie unitară de exploatare a plajelor în România. Trebuie să fim singurul administrator, să gândim împreună cu administrațiile locale viitorul și, după aceea, exploatarea pe care trebuie să o facă companiile private, dar conform regulilor stabilite prin PUZ și regulilor stabilite prin contractele de închiriere”.

Tanczos Barna pe plaja din Eforie Sud

În 2023, majoritatea contractelor de închiriere a plajelor de pe litoralul românesc vor expira. În acest sens, ministrul Barna vorbește doar despre licitații la care vor participa agenți economici, excluzând din start posibilitatea ca primăriile riverane litoralului să poată avea acces la porțiuni de plajă cu destinație publică.

„Anul viitor, pe procedură legală, vom permite închirierea plajelor, pe bază de licitație și concurență”, spune Tanczos Barna.

Conform proiectului inițiat de deputatul Bogdan Bola, cluburile sportive afiliate Federaţiilor de sport vor putea şi ele concesiona sectoare de plajă în vederea realizării antrenamentelor.

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: