-6.1 C
Constanța
luni, ianuarie 18, 2021
Acasă Actualitate Pilotajul navelor, preluat de la privați. Administrația Porturilor va asigura serviciul

Pilotajul navelor, preluat de la privați. Administrația Porturilor va asigura serviciul

Pilotajul în porturile maritime românești este asigurat, începând cu acest an, cu piloții ai Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime. Măsura este criticată de asociațiile piloților maritimi care vorbesc despre o „naționalizare” a serviciului.

Începând cu 31 decembrie 2020, contractele de pilotaj încheiate între CN APM SA și patru firme private au ajuns la termen. Odată cu intrarea în noul an, statul român a preluat această activitate.

Inițial, cadrul legal pentru ca pilotajul să fie în sarcina CN APM SA a fost un Ordin al Ministrului Transporturilor (991/2020) care prevedea că „Se instituie obligativitatea efectuării serviciului de pilotaj al navelor maritime și fluviomaritime în porturile aflate în administrarea Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” – S.A. Constanța.”

Doar că acest Ordin a fost atacat în justiție de către trei asociații a piloților maritimi, care cer anularea lui. Judecătorii Curți de Apel București au admis cererea asociațiilor și au dispus suspendarea ordinului până la o sentință finală.

În situația în care firmele private nu mai prestează acest serviciu de la 1 ianuarie, deoarece contractele lor de pilotaj nu au fost prelungite, iar Ordinul 991/2020 a fost suspendat, CN APM anunță că „a preluat iniţiativa organizării şi furnizării acestui serviciu, evitând o blocare a porturilor maritime cu consecinţe incalculabile asupra economiei naţionale şi a siguranţei publice.”

Măsură a fost luată, spun reprezentanții Portului, „pe fondul refuzului de a presta serviciul de pilotaj formulat de cei 4 operatori privaţi, începând cu 01.01.2021.

„Una dintre profesiile fără de care porturile nu ar putea funcţiona este pilotajul navelor. Piloţii reprezintă legătura dintre nave şi celelalte autorităţi şi companii care lucrează în tandem pentru asigurarea unor operaţiuni sigure şi eficiente”, anunță CN APM SA într-un comunicat de presă.

sursa foto: CN APM SA

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

Cătălin Țibuleac: „Taxa pentru pescuit sportiv în Delta Dunării este necesară”

Cătălin Țibuleac, fost guvernator al Deltei Dunării, este acum președintele Asociației de Management a Destinației Tursitice Delta Dunării (AMDTDD). Taxa de pescuit sportiv în Delta...

VIDEO: Mașină “ultra-inteligentă”, surprinsă în teste la Constanța înainte de lansarea în Europa

O mașină acoperită cu autocolant de camulflare, așa cum se procedează în cazul noilor modele aflate în probe, a fost surprinsă zilele acestea pe...

UPDATE Ivan Patzaichin se retrage din procesul de desemnare a unui guvernator al Deltei Dunării

USR PLUS a început campania de alegere a persoanei care va conduce, din postura de guvernator, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării. UPDATE Implicarea campionului...

Baronul condamnărilor. Nicușor Constantinescu a strâns 24 de ani de pușcărie. Problemele penale continuă

Din baronul PSD de Constanța, Nicușor Constantinescu a ajuns baronul condamnărilor penale. Închis la Poarta Albă, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța așteaptă noi...

Recent Comments