8.5 C
Constanța
miercuri, aprilie 14, 2021
Acasă Actualitate Pilotajul navelor, preluat de la privați. Administrația Porturilor va asigura serviciul

Pilotajul navelor, preluat de la privați. Administrația Porturilor va asigura serviciul

Pilotajul în porturile maritime românești este asigurat, începând cu acest an, cu piloții ai Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime. Măsura este criticată de asociațiile piloților maritimi care vorbesc despre o „naționalizare” a serviciului.

Începând cu 31 decembrie 2020, contractele de pilotaj încheiate între CN APM SA și patru firme private au ajuns la termen. Odată cu intrarea în noul an, statul român a preluat această activitate.

Inițial, cadrul legal pentru ca pilotajul să fie în sarcina CN APM SA a fost un Ordin al Ministrului Transporturilor (991/2020) care prevedea că „Se instituie obligativitatea efectuării serviciului de pilotaj al navelor maritime și fluviomaritime în porturile aflate în administrarea Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” – S.A. Constanța.”

Doar că acest Ordin a fost atacat în justiție de către trei asociații a piloților maritimi, care cer anularea lui. Judecătorii Curți de Apel București au admis cererea asociațiilor și au dispus suspendarea ordinului până la o sentință finală.

În situația în care firmele private nu mai prestează acest serviciu de la 1 ianuarie, deoarece contractele lor de pilotaj nu au fost prelungite, iar Ordinul 991/2020 a fost suspendat, CN APM anunță că „a preluat iniţiativa organizării şi furnizării acestui serviciu, evitând o blocare a porturilor maritime cu consecinţe incalculabile asupra economiei naţionale şi a siguranţei publice.”

Măsură a fost luată, spun reprezentanții Portului, „pe fondul refuzului de a presta serviciul de pilotaj formulat de cei 4 operatori privaţi, începând cu 01.01.2021.

„Una dintre profesiile fără de care porturile nu ar putea funcţiona este pilotajul navelor. Piloţii reprezintă legătura dintre nave şi celelalte autorităţi şi companii care lucrează în tandem pentru asigurarea unor operaţiuni sigure şi eficiente”, anunță CN APM SA într-un comunicat de presă.

sursa foto: CN APM SA

Citește și:

Cele mai populare

Ziua Națională a Israelului, marcată online de Teatrul de Stat Constanța

Cu prilejul Zilei Naționale  Israelului, 14 aprilie, Teatrul de Stat Constanța va difuza pe pagina de Facebook, timp de patru zile, mai multe spectacole...

Inițiativă legislativă: Fără sinecuri! Cazul ATOP – autoritatea consultativă, cu membri plătiți din bani publici

În România există, conform Legii 218/2002 ATOP - Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică, un organism cu rol consultativ, dar cu membri plătiți din bani...

Se oprește apa în zona Campus din municipiul Constanța

Miercuri – 14 aprilie 2021, RAJA S.A. va sista furnizarea apei potabile, în intervalul orar 08.30 – 19.00, în vederea remedierii unei avarii pe...

Miercuri, localitățile Coroana, Darabani, Vâlcelele și Independența rămân fără apă

RAJA S.A va executa miercuri - 14 aprilie 2021, operațiuni periodice de întreținere a rezervoarelor de înmagazinare apă potabilă de la nivelul stațiilor de...

Recent Comments