Primăria Mangalia anunță că va amenaja parcul municipal “Carol I”, cu fonduri UE, pe amplasamentul din Pădurea Comorova, în zona Neptun-Olimp. Potrivit reprezentanților municipalității, documentația aferentă proiectului a trecut de etapa de evaluare și urmează să primească finanțare europeană. După procedurile legale de licitație și atribuire a lucrărilor, intervențiile în teren ar putea demara până la sfârșitul acestui an.
Pădurea Comorova a fost creată prin eforturile de 20 de ani (1890-1910) ale silvicultorilor, sub patronajul Regelui Carol I din fonduri bugetare ale Statului. Din cele 885 de hectare iniţiale, pădurea se mai întinde acum pe aproximativ 390 de hectare. Pădurea Comorova este ultima suprafaţă forestieră rămasă pe litoralul românesc
Conceput pentru conservarea și protejarea pădurii, dar și pentru a valorifica potențialul turistic al zonei, proiectul prevede amenajarea de alei pietonale ecologice pentru promenadă, realizarea unui sistem de iluminat ambiental și a pistelor de biciclete, locuri de joacă, zone de agrement, spații de recreere.
Printre alte dotări vor fi diverse tipuri de mobilier urban prietenos cu mediul, coșuri de gunoi, cișmele de apă, dar și foișoare sau puncte de observatie, precum și căi de acces și locuri de parcare.
„Prin amenajarea și integrarea funcțională a Pădurii Comorova în circuitul turistic, se anticipează beneficii economice și sociale, dar și administrative și de divertisment pentru comunitatea din Mangalia și turiști. Vom proteja pădurea și vom readuce în atenția publicului frumusețea ei seculară. Tot ce se va amenaja se va face cu respectarea strictă a normelor de mediu și protejarea patrimoniului natural”, a declarat edilul Radu Cristian.
Proiectul a fost depus în parteneriat cu Primăria Dobrici din Bulgaria și are o valoare totală de 2 milioane de euro.
Pădurea Comorova, patronată de Regele Carol I
Pădurea Comorova a fost creată prin eforturile de 20 de ani (1890-1910) ale silvicultorilor, sub patronajul regelui Carol I din fonduri bugetare ale Statului. În perioada 1890-1971, pădurea cu o suprafaţă de 855 de hectare a fost administrată succesiv de Academia Română (1890-1930), Casa Autonomă a Pădurilor Statului (1930-1933), Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice- ICAS (1933-1948), Regionala de Exploatări Forestiere Bucureşti (1948-1963), din nou ICAS (1963-1971).
În perioada 1967-1968, din totalul suprafeţei de pădure aproximativ o treime a fost scoasă din Fondul Forestier pentru construcţia staţiunilor Neptun, Olimp şi Jupiter.
În anul 2000, cea a mai rămas din Comorova a trecut din proprietatea publică în proprietatea privată a Municipiului Mangalia, ca ulterior, în 2003, să se stabilească „folosirea definitivă sau temporară a terenurilor forestiere în suprafaţă de 431,70 ha în alte scopuri decât silvice (…) pentru extinderea intravilanului municipiului Mangalia”.