PoliticăONG-urile, reduse la tăcere de PNL și PSD. Inițiativa controversată susținută și...

ONG-urile, reduse la tăcere de PNL și PSD. Inițiativa controversată susținută și de senatorul Septimiu Bourceanu

ONG-urile vor putea contesta proiecte imobiliare sau de infrastructură doar dacă au mulți bani. Un controversat proiect a fost depus zilele trecute la Senat, fiind susținut de PSD și PNL.

Rechinii imobiliari ar putea sta liniștiți dacă acest proiect va deveni lege. Câțiva senatori PSD și PNL, printre care și liberalul constănțean Septimiu Bourceanu (foto sus), au depus la Senat o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociații și fundații.

Citește și: PUZ-ul care stă la baza tunului imobiliar de pe plaja Corbu a fost prelungit pentru încă 5 ani

Astfel, senatorii intenționează să „responsabilizeze” organizațiile non-guvernamentale pentru acțiunile introduse în justiție şi limitarea, pentru viitor, a numărului acțiunilor introduse cu rea-credință.

„În momentul actual, în conformitate cu OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, un ONG poate ataca proiecte majore de infrastructură, în valoare de miliarde de euro, sau mari proiecte imobiliare, plătind taxe derizorii: 20 de lei pentru acțiunea de suspendare şi 50 de lei pentru acţiunea de anulare a unui act administrativ. Acesta fiind unul din motivele pentru care România nu are autostrăzile pe care ar fi trebuit să le aibă în acest moment, precum şi unul din motivele pentru hidrocentrale finalizate în procent de 90% nu au mai putut fi date în folosinţă. Astfel, se produc grave prejudicii interesului public prin privarea de servicii esențiale unei societăți modeme şi dezvoltate, prejudicii produse bugetului de stat, precum şi celorlalte ramuri ale economiei pe orizontală”, spun inițiatorii.

De aceea, ei s-au gândit să pună pumnul în gură ONG-urilor, să le condiționeze accesul la Justiție atunci când vine vorba despre proiecte imobiliare cu semne de întrebare. Cum vor face acest lucru?

„Măsura propusă de introducere a unei garanţii în valoare 1% din valoarea investiţiei, dar care să nu depășească 50.000 de lei are în vedere mai multe considerente:

  • Această măsura constituie o garanţie, pentru a recupera măcar parţial prejudiciile provocate prin acţiunile introduse cu rea-credinţă;
  • În cazul în care instanţa constată că acţiunea este introdusă în mod legitim, iar reclamanta are câştig de cauză, suma depusă este restituită în integralitate;
  • Această măsură are în vedere studii de drept comparat din care constatăm că există în prezent reglementări similare şi în alte state din Uniunea Europeană, de exemplu în Franţa;
  • Măsura este aplicabilă exclusiv organismelor sociale interesate (ONG-uri), nu şi persoanelor fizice;
  • A fost avut în vedere un plafon maxim atât procentual (1%), cât şi în cuantum total (50.000 de lei) considerat modic, în raport cu prejudiciile menţionate mai sus”.

Cu alte cuvinte, doar ONG-urile care au bani mulți în conturi vor mai putea contesta proiectele imobiliare ale unor rechini imobiliari.

Citește și: Corpul de Control al Ministerului Mediului va verifica proiectul imobiliar din zona plajei Corbu

Tendința PNL de a reduce la tăcere ONG-urile care contestă diferite proiecte imobiliare este din ce în ce mai vizibilă dacă la inițiativa de mai sus adăugăm și proiectul trecut de Senat prin care ONG-urile au un termen foarte scurt să atace în instanță autorizațiile de construire sau documentații de urbanism emise ilegal.

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: