JustițieOm de afaceri acuzat că a vândut beton contrafăcut pentru fundația unui...

Om de afaceri acuzat că a vândut beton contrafăcut pentru fundația unui P+4E. SRI și procurorul general al Dobrogei, în dosarul instrumentat de DNA

Pe rolul Tribunalului Constanța se află, încă din 2021, dosarul penal în care „omul de afaceri” Gheorghe Dumitraș este judecat pentru fapte de corupție (înșelăciune, realizarea unei construcții fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistența în forma participației improprii, șantaj, înșelăciune, abuz de încredere prin fraudarea creditorilor și altele).

Citește și: Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă, în atenția DNA Constanța

Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA Constanța, iar rechizitoriul scoate la iveală modul în care unii furnizori livrează materiale de construcții improprii. Pentru a nu fi reclamați, se folosesc de amenințări, relații cu procurori sau servicii de informații.

Beton pentru trotuare, vândut pentru fundații

Gheorghe Dumitraș, administratorul unei firme care se ocupa cu materialele de construcții, a fost trimis în judecată în anul 2021 de către DNA pentru înșelăciune și șantaj. Procurorii spun că în perioada 2017-2018, în contextul executării unui proiect imobiliar pe raza municipiului Constanța, inculpatul, reprezentant al unei societăți ce avea ca obiect comercializarea materialelor de construcție, l-ar fi indus în eroare pe beneficiarul contractului cu privire la calitatea și implicit, prețul unei cantități de beton livrat, net inferioare celor convenite prin contract.

Citește și: ÎPS Teodosie, „ridicat în rang” de procurorii DNA. Din suspect a devenit inculpat în dosarul „mană cerească”

Concret, Gheorghe Dumitraș i-a vândut dezvoltatorului imobiliar beton C8/10, C12/15 și C16/20, în loc de beton C20/25. „Betonul turnat de către societatea inculpatului era absolut impropriu edificării unui bloc cu patru etaje, un material cu asemenea caracteristici fiind utilizat doar pentru trotuare şi borduri. O clădire construită cu o fundație turnată dintr-un asemenea beton ar fi avut vicii care ar fi transformat-o într-un real pericol, deoarece fie s-ar fi crăpat, fie s-ar fi înclinat”, spun procurorii.

În acest caz, societatea cumpărătoare ar fi suferit o pagubă în valoare de 183.096 de lei, reprezentând valoarea betonului achitat.

Gheorghe Dumitraș, cumetrii cu procurorul general al Dobrogei și relații în SRI?

Deoarece beneficiarul proiectului imobiliar a depistat neregulile prin testarea betonului și i-a solicitat lui Gherghe Dumitraș să-i returneze banii, acesta din urmă a început să-l amenințe.

„Concret, inculpatul a afirmat că, uzând de prietenia și influența pe care ar avea-o asupra a doi magistrați din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, va constitui dosare penale vizând persoana vătămată și va obține încarcerarea acesteia“, spun procurorii DNA.

Citește și: „DNA m-a executat ca pe un trofeu”. Comisarul de la Penitenciarul Tulcea, condamnat pentru luare de mită, cere revizuirea pedepsei

Din rechizitoriu reiese că Dumitraș a abordat persoana vătămată încă din momentul în care a început turnarea betonului contrafăcut și i-a cerut „suma de aproximativ 80 – 90.000 lei, cu titlu de avans, promițându-i în schimb liniște și siguranța că nimeni nu îi va face probleme în Constanța, în contextul în care inculpatul se prevala și de o relație strânsă cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța despre care afirma că va deveni nașul de cununie al fiului său.”

În momentul în care un martor (partener de afaceri al persoanei vătămate) a mers la Dumitraș pentru a-i spune că betonul este de proastă calitate „inculpatul a afirmat că dacă persoana vătămată era problema, va face în așa fel încât în 30 de zile îl va băga la pușcărie”. Mai mult păgubitul susține în declarații că a aflat faptul că Dumitraș profera amenințări la adresa lui și știa despre el că era fost lucrător în cadrul Serviciului Român de Informații (SRI) și că era în relații deosebit de apropiate cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța (Gigi Ștefan n.red.) și cu un alt procuror din cadrul aceleiași instituții.

Toate aceste lucruri l-au determinat să-și ia familia și să se mute pentru o perioadă.

Citește și: Vergil Chițac (PNL) încearcă „manevra Mazăre” în dosarul penal instrumentat de DNA. PSD anunță că nu-l sprijină

De asemenea, martorul din acest dosar susține că Dumitraș i-a cerut persoanei vătămate o sumă de bani în schimbul protecției împotriva unor asemenea probleme, în condițiile în care afirma în mod uzual că este fost lucrător SRI și că are relații și în cadrul acestei instituții”, se mai arată în rechizitoriu.

Nu în ultimul rând, procurorii DNA notează în rechizitoriu că martorii au declarat faptul că Gheorghe Dumitraș obișnuia să dea detalii din activitatea parchetului. „Totodată, martorul a precizat că a avertizat persoana vătămată despre amenințările inculpatului deoarece a crezut că acestea erau reale și că inculpatul avea puterea de a obține privarea de libertate a persoanei vătămate, din moment ce a afirmat că ”îi va căuta ceva” în acest scop și se referea în mod uzual la procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța cu apelativul ”Împăratul”.

Procesul se află pe rolul Tribunalului Constanța la cel de-al 15-lea termen.

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: