CulturăMedaliile speciale acordate de Carol I la sfârșitul Războiului de Independență

Medaliile speciale acordate de Carol I la sfârșitul Războiului de Independență

Cu prilejul Zilei Dobrogei, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța a organizat o expoziție tematică, în holul de la parterul instituției. Expoziția conține numeroase cărți, dar și obiecte de epocă, printre care se numără o sabie, brevete, medalii și fotografii.

Expoziția, realizată de bibliograf dr. Angela-Anca Dobre  (Biroul bibliografic) și bibliotecar Doina Moșoiu (Compartimentul Colecții Speciale), conține și obiecte și fotografii realizate în anul 1928, la Constanța, cu ocazia semicentenarului Zilei Dobrogei.

La sfârșitul Războiului de Independență (1877 – 1878) și revenirea Dobrogei la Patria Mamă, regele Carol I a instituit două medalii speciale. Una care a fost acordată tuturor celor care au luat parte la această campanie iar cea de-a doua, celor care au participat la acțiunile de la sud de Dunăre. Este vorba despre Medalia Apărătorilor Independenței și Medalia Crucea „Trecerea Dunării”, ambele conferite atât militarilor, cât și civililor.

Câte un exemplar al acestor medalii, însoțite de brevete, se află și în colecțiile Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”. Potrivit bibliotecarului Doina Moșoiu, din cadrul Compartimentul Colecții Speciale, acestea au fost achiziționate de instituție în anul 2018, la împlinirea a 140 de ani de la Războiul de Independență.

Medalia Apărătorilor Independenței

Sursa Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

A fost instituită de regele Carol I prin Înaltul Decret nr. 1422 din 5 iunie 1878 pentru a comemora participarea la Războiul de Independență a României.

Medalia a fost conferită tuturor militarilor mobilizați, indiferent de grad și indiferent dacă luaseră parte direct la lupte sau rămăseseră în garnizoană la nord de Dunăre, asigurând serviciile de pază, dar și civililor care au asigurat diferite servicii pentru armată și medicilor civili care au îngrijit răniții și bolnavii pe câmpul de luptă sau în spitalele militare din spatele frontului. Ulterior, medalia a fost conferită, prin Decretul Regal din 27 septembrie 1878, la aproximativ 5.000 de membri ai milițiilor orășenești care luptaseră alături de armată.

Medalia Crucea „Trecerea Dunării”

Sursa Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

A fost instituită de regele Carol I prin Înaltul Decret nr. 617 din 23 martie 1878 pentru a recompensa participarea la Războiul de Independență a României. Medalia a fost conferită tuturor militarilor mobilizați, indiferent de grad, și civililor care au participat la acțiunile de la sud de Dunăre. Regele Carol I a atribuit distincția Crucea „Trecerea Dunării” și ofițerilor și gradelor inferioare din corpurile armatei imperiale ruse care au fost sub comanda sa în operațiunile din jurul Plevnei, combatanții români fiind, la rândul lor, decorați cu Medalia Comemorativă Rusă a Războiului din 1877-1878 de către țarul Alexandru II.

Sabie din Războiul de Independență, în patrimoniu bibliotecii

Sabia aflată în colecțiile speciale ale Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța a aparținut unui brăilean, căpitan de escadron în Războiul de Independență, Ioan Dumitrache. Sabia a fost donată bibliotecii de strănepoata acestuia, Crudu Alexandra, în anul 2018.

Ziua Dobrogei marcată la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

Biblioteca Județeană din Constanța se adresează și de această dată utilizatorilor prin mediul online și prezintă pe pagina de facebook expoziția dedicată Zilei Dobrogei, atât printr-un clip video, cât și printr-o galerie foto, pe care le prezentăm mai jos.

Galerie foto:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: