Marea NeagrăMai mulți afaceriști vor să construiască pe 7.700 mp de faleză -...

Mai mulți afaceriști vor să construiască pe 7.700 mp de faleză – terenuri înstrăinate ilegal de Mazăre, pentru care instanța a dispus revenirea în patrimoniul statului

Mai mulți afaceriști constănțeni intenționează să construiască pe faleza și taluzul din zona Casei Căsătoriilor pe terenuri retrocedate abuziv de către Radu Mazăre, suprafețe asupra cărora instanța a decis să fie să fie redate statului român.

Este vorba de patru loturi (localizare foto jos) care cumulează 7.681 mp pe faleza din dreptul străzii Eminescu, iar pentru trei dintre ele Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus revenirea în patrimoniul Statului în celebrul ’’Dosar al retrocedărilor’’, în urma căruia fostul primar execută 9 ani de închisoare.

Extras din certificatul de urbanism eliberat de Primăria Constanța

Trebuie subliniat că pe lângă decizia ÎCCJ, legea stipulează clar în nu mai puțin de patru acte normative că “plajele și falezele mării aparțin domeniului public al statului”  și sunt inalienabile. (citește detalii)

Cu toate acestea, Primăria Constanța eliberează în continuare certificate de urbanism și autorizații de construire care vizează terenuri pe faleză și taluz.

În cazul celor patru terenuri, municipalitea a emis un certificat de urbanism de informare care arată că mai mulți oameni de afaceri intenționează să elaboreze un PUZ  pe teritoriul înstrăinat ilegal de Mazăre.

Două dintre cele patru terenuri au ajuns în proprietatea familiei Dușu, unul aparține afaceristei Olimpia Pura, iar altul este în posesia familiei Verioti.

De altfel, în toamna anului trecut, Constantin Verioti a fost sancționat de trei ori pentru excavarea fără autorizație a terenului de pe faleză, după ce publicația noastră a sesizat Primăria Constanța, Garda de Mediu și Administraţia Bazinală Apele Române – Dobrogea Litoral. (citește detalii)

Dacă afaceriștii duc la bun sfârșit elaborarea PUZ-ului, mai au de trecut un hop esențial. Planul Urbanistic Zonal trebuie să fie aprobat în Consiliul Local și rămâne de văzut care vor fi consilierii municipali care vor valida un proiect care le-ar putea păta numele.

De asemenea, și imaginea arhitectului-șef al Constanței și al secretarului general ar avea de suferit dacă vor semna autorizația de construire pe faleză, în condițiile în care tot aparatul administrativ este conștient că terenurile au fost înstrăinate ilegal. 

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza