În luna februarie, “Dobrogea Live” a publicat o investigație (citește materialul integral) care arată că la finalul anului trecut firma Logis Project a demarat lucrările pentru ridicarea unui proiect imobiliar de proporții pe plaja Corbu, care vizează construirea pe o suprafață de peste 27.700 mp a unui complex de cel puțin 24 de vile care cumulează 240 de apartamente, restaurant, SPA, drumuri auto și parcări.
Citește și: Corpul de Control al Prim-Ministrului anchetează tunul imobiliar de pe plaja Corbu
Au urmat o serie de controale ale instituțiilor abilitate în acest sens, iar Garda de Mediu a dispus sistarea lucrărilor și readucerea terenului la form inițială. Doar că, procesul verbal al Gărzii de Mediu a fost contestat de către dezvoltator.
În paralel, Prefectura Constanța a solicitat instanței anularea celor două Autorizații de Construire obținute de Logis project SRL pentru proiectul din zona plajei Corbu.
Până la finalizarea proceselor, instanța a decis ca lucrările să fie oprite. Mai întâi, în luna mai, judecătorii Tribunalului Constanța au decis oprirea lucrărilor în cazul proiectului ce prevedea construirea a 18 corpuri de clădire. „Admite cererea de oprire a executării lucrărilor de construcţie autorizate prin Autorizaţia de construire nr. 114/18.12.2020 în ce priveşte executarea lucrărilor de construire constând în 18 corpuri colective cu regim de înălţime P+1E, dezmembrare teren, branşamente utilităţi şi organizare de şantier pentru imobilul teren situat în com. Corbu, parcela Nn594/1/3, jud. Constanţa, înscris în CF nr. 110099 cu nr. cadastral 110099. Executorie de drept în privinţa opririi executării lucrărilor dispusă”.
Citește și: PUZ-ul care stă la baza tunului imobiliar de pe plaja Corbu a fost prelungit pentru încă 5 ani
În luna noiembrie, magistrații au decis să oprească lucrările și în cazul celei de-a doua Autorizații de Construire ce vizează 6 coorpuri de clădire. „Admite cererea reclamantului de oprire a executării lucrărilor de construcţie autorizate prin Autorizaţia de construire nr. 113/18.12.2020 şi dispune oprirea lucrărilor de construire în ce priveşte executarea lucrărilor de construire constând în 6 corpuri colective cu regim de înălţime P+1E, dezmembrare teren, branşamente utilităţi şi organizare de şantier pentru imobilul teren situat în com. Corbu, parcela Nn 594/1/5/1, jud. Constanţa, înscris în CF nr. 114296 cu nr. cadastral 114296. ”
Proiectul controversat din zona plajei Corbu
Lucrările dezvoltatorului Logis Project au demarat în luna noiembrie a anului trecut, iar cele aproape 3 ha (27.747 mp) sunt parte a unui PUZ gigant care prevede proiecte imobiliare pe 21 ha, preponderent pe taluzul comunei Corbu.
Deși proiectul prezentat de companie vizează ridicarea a 30 de clădiri, până în prezent au fost emise două autorizații de construire pentru 18, respectiv 6 imobile.
Șantierul este amplasat integral pe aria de protecție specială avifaunistică ROSPA 0031 Delta Dunării și Complexul Razim Sinoe, și situl de importanță comunitară ROSCI 0065 Delta Dunării.
În mod particular, proiectul se suprapune pe aria de dezvoltare a biotopului cu indicativul „2110” și poartă denumirea de „Dune mobile embrionare – habitat Natura 2000”.
În ciuda faptului că HG 546/2004 și OUG 202/2002 interzic înstrăinarea, respectiv construirea pe terenurile care găzduiesc acest habitat, proiectul “Zargana” a primit avize de aprobare a proiectului de la toate instituțiile abilitate.
Citește și: Dezvoltatorul de pe plaja Corbu: Vom apela la toate căile legale pentru a ne dovedi nevinovăția