CulturăIstoria zbuciumată a bisericii din Constanța în care s-au rugat trei etnii

Istoria zbuciumată a bisericii din Constanța în care s-au rugat trei etnii

Istoria bisericii „Sfântul Nicoale Vechi” din zona peninsulară a Constanței este una zbuciumată și prea puțin cunoscută. Construită de comunitatea bulgară din oraș la începutul secolului al XX-lea, a fost trecută în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române, în 1940. În perioada comunistă a fost închisă, după arestarea preotului paroh, iar în anul 1963, Consiliul Popular Orăşenesc Constanţa a predat-o cultului evanghelic de confesiune augustană.

Lăcașul de cult a fost sfințit în anul 1907 și a primit hramul „Sfinții Kiril și Metodie”, apostolii slavilor și creștinătorii bulgarilor. În Bulgaria, Sfinții Kiril și Metodie sunt sărbătoriţi pe 24 mai, ziua educaţiei şi culturii bulgare şi ziua literaturii slavone, iar în România sunt cinstiți pe 11 mai.

În anul 1940, în urma Acordului de la Craiova, care a însemnat pierderea Cadrilaterului pentru România în favoarea Bulgariei și, ulterior, schimbul de populație între români și bulgari, biserica a trecut în patrimoniul Episcopiei Constanța, primind un nou hram, „Sfântul Ierarh Nicolae”. În anul 1941, mica bisericuță a ținut loc de Catedrala episcopală, în urma bombardării de către armata sovietică a Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Biserica „Sfântul Nicoale Vechi” din Constanța. Sursa: Arhiepiscopia Tomisului, Vali Vădănoiu

Odată cu instalarea regimului comunist în România și deschiderea sediului Securității în imediata apropiere, în actuala clădire a Direcției Agricole, biserica a intrat într-o perioadă neagră. După arestarea preotului bisericii Andrei Costea, în 1948, locașul de cult a fost închis. Preotul Andrei Costea a fost condamnat la patru ani de închisoare corecționară pentru „uneltire contra ordinii sociale” și a fost închis la Penitenciarul Aiud, apoi în coloniile de muncă de la Valea Neagră, Poarta Albă şi Galeşu. A fost eliberat pe 19 februarie 1953, însă a mai primit un arest la domiciliu pentru 12 luni. După ispășirea pedepsei nu s-a mai putut întoarce la postul său și a slujit în mai multe parohii din țară.

Preotul Andrei Costea. Sursa Ionuț Druche

În anul 1963, biserica a fost predată cultului evanghelic. Detalii aflăm dintr-un istoric al bisericii, semnat de preotul Marius Moșteanu:

În anul 1961, când au început lucrările de construcţie la Sala Sporturilor din Constanţa, a fost demolată Biserica cultului Evanghelic de confesiune augustană, de pe Bd. Karol, actualmente Tomis. Astfel, la 9 aprilie 1963, Consiliul Popular Orăşenesc Constanţa, a repartizat acestui cult, biserica de pe str. Maior Gh. Şonţu, nr.7, cu dreptul de folosinţă şi reamenajare interioară, conform cerinţelor cultului. Până în anul 1987 cât a fost în folosinţa Cultului Evanghelic, biserica a funcţionat fără catapeteasmă, iar pictura a fost radiată. Membrii cultului fiind în număr din ce în ce mai mic nu au mai putut întreţine sfântul locaş, motiv pentru care, la 9 septembrie 1987, a fost încheiat protocolul de predare primire către Arhiepiscopia Tomisului şi Dunării de Jos prin protoiereul de Constanţa, preotul Nicolae Voicu, aparatul tehnic constatând că locaşul prezenta un grad avansat de uzură”.

Biserica „Sfântul Nicoale Vechi” mai este cunoscută în oraș și ca „Biserica studenților”, deoarece, neavând sector în anii 90, aici veneau la slujbă studenții preotului Marius Moșteanu, cadru didactic al Facultății de Teologie din Constanța.

Sursă foto: wikimapia.org

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: