BusinessIonuț Babă (Forța Dreptei): Impozitarea contractelor part-time și majorarea cotei de impozitare...

Ionuț Babă (Forța Dreptei): Impozitarea contractelor part-time și majorarea cotei de impozitare pe dividende, impact negativ asupra economiei

Prin Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Codului Fiscal, coaliția PSD-PNL-UDMR a adus o serie de schimbări de regim fiscal, unele dintre ele cu consecințe extrem de grave și cu un impact destul de mare asupra economiei și a mediului de afaceri din România, susține Ionuț Babă, secretar general Forța Dreptei Constanța.

Citește și: Proiect de lege pentru eliminarea impozitării bacșișului și supraimpozitării contractelor part-time

În primul rând Ordonanța prevede impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim brut pe țară. Cu alte cuvinte indiferent dacă muncești 2 sau 4 ore , angajatorul trebuie sa plătească taxe și impozite angajatului, aferente unei munci de 8 ore.

„Domnul Ciucă, prin puterea pixului pe care o are, nu a făcut altceva decât să semneze această ordonanță care nu face altceva decât sa închidă cel puțin 180.000 de contracte de munca part-time. Închiderea acestor contracte nu a făcut decât sa mărească rata șomajului și în unele cazuri obligarea angajatorului sa plătească taxe și impozite mult mai mari”, spune Ionuț Babă (foto deschidere).

Această măsură a fost luată în combaterea muncii la negru, însă, secretarul general Forța Dreptei Constanța crede că nu toți angajatorii ar trebui băgați în aceeași oală, iar pentru a evita o astfel de situație crede că sunt instituții abilitate care să controleze situația angajaților, cum ar fi ANAF și ITM.

Citește și: Constanța, orașul fără un parc industrial sau un business hub. „Primăria nu e preocupată de aceste lucruri”

Apoi, majorarea cotei de impozitare pe dividende de la 5 la 8%, nu are ca efect decât decapitalizarea companiilor care s-au grăbit să-și declare și să-și distribuie dividendele până la sfârșitul anului 2022 să poată beneficia de doar 5% impozit și nu de 8%.

„Și aici aș aminti faptul că legea nu te obligă să distribui dividendele până la sfârșitul anului. Odată cu creșterea nivelului de impozitare a dividendelor, nu excludem migrarea fondurilor de pensii către alte investiții (titluri de stat, de exemplu), dacă ne gândim că un impozit de 8% le-ar putea diminua randamentul. O astfel de diminuare a randamentului ar afecta, însă, participanții la aceste fonduri”, explică Ionuț Babă.

Afectate ar putea fi atât fondurile din Pilonul III, cât şi, mai cu seamă, cele din Pilonul II. Mai mult, fondurile de pensii din UE au investiţii pe piaţa noastră de capital. Un alt efect nedorit pentru piaţa din România ar putea veni din reorientarea lor către alte pieţe, ca urmare a impozitării dividendelor primite de la societățile românești.

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: