Publicația „Dobrogea Live” își propune în perioada următoare să vă prezinte profilul celor patru consilieri personali ai primarului municipiului Constanța – Vergil Chițac. În ediția de astăzi, în fața dvs. vine George Măndilă, cel care se va ocupa de relația dintre secretarul Primăriei și Consiliul Local, va coordona Direcțiile de Dezvoltare și Fonduri Europene și cea de Autorizare și Sprijin Operatori Economici.
1. V-ați așteptat să fiți solicitat de către primarul Vergil Chițac pentru postul de consilier personal? În ce context a venit această nominalizare?
Mă așteptam. Am colaborat cu el în ultimii patru ani și, având în vedere că această colaborare era în domeniul ideilor, solicitarea a venit de la sine.
2. De ce credeți că sunteți potrivit pentru această calitate, cea de consilier personal?
Consider că în ceea ce face primarul acum și în ceea ce a făcut în ultimii patru ani, capacitatea mea de sinteză (sunt o fire extrem de rațională) mă califica pentru o astfel de poziție. Din alt punct de vedere, sunt aici ca să stabilesc împreună cu primarul, să-i furnizez puncte de vedere și sinteze asupra principalelor idei contemporane în ceea ce privește dezvoltarea unui oraș. Toate acestea sunt luate din piața intelectuală europeană.
Consider că aceste idei este bine să le asculți până la capăt, să te apleci asupra lor și, bineînțeles, la final decizia este a primarului, deoarece el va ține cont de toate ideile care vin și de la alte servicii și prin aparatul de specialitate.
3. De cât timp îl cunoașteți pe Vergil Chițac și de cât timp colaborați cu acesta? În ce constă colaborarea?
În cunosc din anul 2016, de mai bine de patru ani și jumătate. Am devenit prieteni și colaborăm de atunci.
L-am cunoscut pe domnul Chițac în momentul în care a venit în PNL. L-am preluat din punct de vedere procedural, birocratic și statutar și l-am introdus în organizație, l-am prezentat și am făcut tot posibilul să fie asimilat de toate structurile interne ale PNL.
Ulterior a urmat campania electorală din 2016 (alegeri locale), campania de la parlamentare, mandatul de senator și, totodată, lupta de gherilă pe care a dus-o aici în Constanța, prin Asociația „Constanța Altfel”, cu dezvoltatorii imobiliari. În toată această perioadă noi am ținut aproape, am avut discuții lungi pe tot felul de teme.
4. Care sunt principalele dvs. obiective pentru îmbunătățirea calității vieții în orașul Constanța?
Obiectivul meu este ca ceea ce propun să se transforme în proiecte de hotărâre de Consiliu Local și ulterior să se vadă fizic. Nu vă ascund faptul că am și eu niște proiecte personale pe care aș vrea să le văd realizate, iar când voi îmbătrâni și voi trece pe acolo să pot spune în sinea mea: „și eu am pus umărul la așa ceva”.
Mă interesează foarte mult să se facă faleza continuă între Cazinoul Constanța – Portul Tomis și până la Pescărie, să se unească cu faleza Mamaia. Iar din capătul stațiunii, unde era vechiul capăt, să se continue faleza până la noul capăt. Acesta este un proiect de anvergură care necesită colaborarea cu Ministerul Mediului, Primărie, Fonduri Europene și se va putea face în timp. În acel moment, tot orașul se va întoarce cu fața către acea faleză și, implicit, cu fața către mare. Noi nu suntem un oraș în mijlocul câmpului (cu o formă circulară), noi suntem un oraș întins de-a lungul mării. Este normal ca fața să fie către răsărit, către mare.
Un alt proiect vizează valorificarea indicatorilor culturali și istorici, „markerii” orașului Constanța. Suntem orașul cu locuire neîntreruptă vreme de 2500 de ani, de la debarcarea coloniștilor greci. De atunci am avut tot felul de personaje fie mitologice, fie din legende, fie din istorie. Și cred că, dacă ne aducem undeva până la unirea Dobrogei cu țara, ar trebui să avem niște ansambluri arhitecturale statuare sau alte clădiri care să reprezinte câteun moment istoric sau câteo persoană/conducător. Ar trebui să începem de la argonauți. Ele ar trebui să devină, ușor, ușor, mândria orașului și, ulterior, circuite turistice, puncte de atracție a turiștilor. Asta înseamnă un super turism.
5. În cazul în care sfaturile/recomandările dvs. sunt ignorate de primar, sunteți gata să renunțați la funcția de consilier personal?
Cred că tot timpul sfaturile noastre sunt ignorate. De ce: pentru că cel mai urât lucru e să sfătuiești. Ideea unui consilier e ca el să fie tenace, să argumenteze. Din punctul meu de vedere este o provocare să nu-ți fie ascultat sfatul sau să nu-ți fie reținută opinia. Asta mă va mobiliza să devin mai argumentativ, mai explicativ, va trebui să adaug informații noi și judecăți noi în acea prezentare.
În principiu, ca să mă las de așa ceva familia trebuie să mi-o ceară.
CV George Măndilă
52 de ani, căsătorit, un copil
Absolvent al Liceului „Mircea cel Bătrân”
Absolvent al Institutului Politehnic București – Facultatea Tehnologia Construcțiilor de Mașini
Masterat în Managementul Afacerilor
A activat în firme private din domeniul turismului, alimentației publice, construcțiilor și reciclării deșeurilor
Pentru scurt timp a lucrat și în cadrul Ministerului Agriculturii
În ultimii doi ani a pus bazele unei firme de produse media (filme documentare, materiale video, emisiuni, jurnale de știri și alte produse publicitare)
A înființat în Partidul Noua Generație – filiala Constanța. După desființarea partidului a intrat în PDL care, ulterior, a fuzionat cu PNL