TOP-ȘTIRIINTERVIU Comisar-sef de poliție Mădălina Sorina Vlagnăr: „IPJ Constanța nu este o...

INTERVIU Comisar-sef de poliție Mădălina Sorina Vlagnăr: „IPJ Constanța nu este o instituție coruptă”

Comisarul-șef de poliție Mădălina Sorina Vlagnăr a fost numită, în august 2023, șef interimar al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța. Venirea ei la malul mării s-a realizat pe fondul cazului Vlad Matei Pascu, tânărul drogat care a accidentat mortal doi tineri în localitatea 2 Mai.

Comisarul-șef de poliție Mădălina Sorina Vlagnăr a răspuns câtorva întrebări transmise de redacția noastră și a vorbit despre cum a găsit IPJ Constanța în luna august, ce s-a întâmplat în cele două luni de la numirea sa și ce planuri are în continuare.

Dobrogea Live: Care a fost starea în care ați găsit IPJ Constanța la numirea dvs. ca șef interimar? 

Șeful IPJ Constanța: La Inspectoratul de Poliție Județean Constanța pot să vă spun că am găsit, în primul rând, o echipă formată din profesioniști. Polițiștii din această instituție, din toate structurile, indiferent că vorbim de ordine publică, rutieră, investigații criminale sau structurile de suport sunt bine pregătiți.

Împreună am format o echipă, iar rezultatele, cred eu, s-au văzut: 1665 de infracțiuni constatate numai în luna septembrie a anului în curs, peste 6000 de contravenții, 23 de măsuri preventive. Tot în luna septembrie au fost reținute în vederea suspendării 551 de permise de conducere pentru abaterile constatate în trafic. Dintre infracțiunile menționate, 308 au fost constatate în flagrant ceea ce înseamnă că deși înregistrăm un deficit de personal de aproape 24%, reușim să fim prezenți în stradă, deși cu eforturi suplimentare și cu renunțări în plan personal.

Pentru aceasta, sunt recunoscătoare familiilor polițiștilor, care dau dovadă de înțelegere și îi susțin. Deficitul urmează să fie ameliorat la sfârșitul lunii noiembrie, o dată cu primirea în rândurile noastre a tinerilor colegi, absolvenți ai școlilor de agenți de poliție.

Dobrogea Live: În spațiul online (rețele sociale), constănțenii își manifestă destul de des neîncrederea în Poliție, în competența angajaților IPJ Constanța. Credeți că este îndreptățit acest sentiment?

Șeful IPJ Constanța: Admit faptul că gradul de încredere în poliție al cetățenilor din județul Constanța nu este unul care să ne mulțumească, dar vă asigur că depunem toate eforturile să îmbunătățim acest lucru. Consider că polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța merită încrederea constănțenilor, sunt adevărați profesioniști, dornici să asigure ordinea și respectarea legii. Orice eroare sau abatere este riguros cercetată și angrenează măsuri de remediere.

Dobrogea Live: După două luni la conducerea IPJ Constanța, care au fost cele mai importante schimbări/îmbunătățiri pe care le-ați făcut? Au fost persoane din conducerea IPJ asupra cărora ați dispus măsuri?

Șeful IPJ Constanța: După cum cunoașteți, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța se află în proces de reorganizare și am convingerea că soluțiile care urmează să fie implementate vor asigura un act polițienesc de o calitate sporită.

De la împuternicirea mea, am luat, împreună cu echipa pe care o conduc, toate măsurile necesare pentru eficientizarea muncii de poliție, în așa fel încât calitatea serviciilor oferite cetățenilor să nu aibă de suferit. O parte dintre rezultate au fost menționate mai sus. În ceea ce privește persoanele din conducerea Inspectoratului de Poliție Județean, măsurile luate au fost anunțate de conducerea Inspectoratului General al Poliției Române și Ministerului Afacerilor Interne încă din luna august.

Dobrogea Live: Ministrul Predoiu declara că la Constanța „s-a pierdut lupta cu criminalitatea”. În această situație, cum ar trebui să se raporteze constănțenii la cadrele de poliție din județ? Este IPJ Constanța o instituție coruptă?

Șeful IPJ Constanța: În măsura competențelor care ne-au fost atribuite prin lege, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța se implică în prevenirea tuturor formelor de criminalitate, inclusiv cea organizată. Polițiștii desfășoară zilnic activități în școlile din județ și în proximitatea unităților de învățământ, atât în mediul urban, cât și rural.

Inspectoratul de Poliție Județean Constanța nu este o instituție coruptă. În situația în care voi avea cunoștință de eventuale și izolate cazuri de corupție, vă asigur că voi lua măsurile care îmi revin în competență.

Dobrogea Live: Este fenomenul infracțional atât de dezvoltat în județul Constanța încât a depășit capacitatea Poliției de a-l stopa?

Șeful IPJ Constanța: Lupta cu infracționalitatea este o luptă continuă, pe care o ducem zi de zi, uneori o pierdem, alteori o câștigăm. O luptă nu se termină când pierzi, ci atunci când renunți. Iar noi, polițiștii, nu renunțăm!

Citește și: Hoțul unei mașini, identificat de proprietar, stă liniștit în libertate. Răspunsul Poliției Constanța: „Îl vom prinde noi”

Ce cred constănțenii despre IPJ Constanța

După numirea ca șef interimar al IPJ Constanța, Mădălina Sorina Vlagnăr a realizat un chestionar de evaluare al gradul de încredere în instituția pe care o conduce. Aproximativ 2000 de oameni au răspuns mai multor întrebări din care reiese că gradul de criminalitate la nivelul județului este considerat ridicat (34,4%), cetățenii cred că au un grad moderat de siguranță pe stradă (29,5%) și sunt nemulțumiți (41,2%) de activitatea poliției în combaterea fenomenului infracțional.

Toate răspunsurile la chestionarul realizat de IPJ Constanța le găsiți aici.

CV Mădălina Sorina Vlagnăr

EXPERIENŢA PROFESIONALĂ

Director
Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, Inspectoratul General al Poliției Române (2021- 2023)

Atașat de afaceri interne
Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (2018–2021)

Șef de brigadă
Brigada de combatere a criminalității organizate Suceava (2017–2018)

Atașat de afaceri interne
Ambasada României în Regatul Spaniei (2011–2017)

Consilier superior-criminalitate transfrontalieră
Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa – Misiunea OSCE în Kosovo (2010–2011)

Coordonator Regional
Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, Ministerul Afacerilor Interne (2008–2010)

Ofițer de operații
Centrul de Operațiuni Comune – Misiunea Națiunilor Unite în Timor Leste (2006–2008)

Ofițer specialist – investigator  
Direcția de combatere a criminalității organizate, Inspectoratul General al Poliției Române (2003–2006)

Ofițer operativ-șef de tură
Serviciul de transporturi aeriene Otopeni, Inspectoratul de poliție transporturi București (2000–2003)

LIMBI STRĂINE

Engleză, Spaniolă – nivel avansat

PROIECTE – manager de proiect sau lider de componentă

  • Mentenanța și dezvoltarea aplicației SIRENE –SIS – 2022 – prezent
  • International Law Enforcement Coordination Centres-ICMPD, RO-HU 2021 – prezent
  • Witness Protection-June 2012 – short term consultant – OSCE
  • Witness Protection – 2011 OSCE
  • Border Risk Assessment – 2011 OSCE
  • Investigation of Cross border Crimes – 2010 OSCE
  • Monitoring and control of green border- 2011 OSCE
  • Identification and Referral Mechanism of Trafficking in Human Beings Victims 2009-2010 – Ministerul Afacerilor Interne

MEDALII ȘI DECORAȚII

  • Ordinul Bărbăție și Credință în grad de cavaler, Președinția României (2021)
  • Emblema de merit pentru relații internaționale – Ministerul Afacerilor Interne, România (2018)
  • Medalie Crucea albă pentru merite în activitatea de poliție – Garda Civilă, Spania (2016)
  • Medalie Crucea albă pentru merite în activitatea de poliție – Poliția Națională, Spania (2015)
  • Medalie ONU pentru participare la misiuni internaționale de menținere a păcii (2007)

Urmărește-ne pe:

Doneaza