În urmă cu câteva săptămâni, deputatul constănțean Bogdan Bola (Forța Dreptei) a demarat o campanie de strângere de semnături pentru inițiativa sa: „Plaje libere pentru constănțeni și turiști”. Concret, echipe ale FD au adunat până acum mii de semnături în municipiul Constanța și în stațiunea Costinești.
Trebuie menționat faptul că deputatul Bogdan Bola (Forța Dreptei) a depus la Parlament, în luna iunie 2022, o iniţiativă legislativă de modificare a OUG 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plaje.
Acum, această inițiativă poate fi semnată și online. „Am lansat platforma online pentru strângerea de semnături privind inițiativa noastră: „Plaje libere pentru constănțeni și turiști” în urma numeroaselor solicitări din partea cetățenilor. Acum, vă puteți înregistra și aici și cu toate aceste liste vom merge să le depunem în comisiile parlamentare atunci când proiectul meu de lege va intra în dezbaterile acestora. Vom face tot ce putem ca vocea noastră, a tuturor, să se facă auzită”, spune Bogdan Bola.
Citește și: Plajele publice, neimportante pentru ministrul Mediului. Tanczos Barna: „Nu cunosc proiectul”
Deputatul arată că în legislația din Lituania, Letonia, Portugalia și Grecia nu există noțiunea de „plajă turistică”. Doar în România avem astfel de plaje. „În Spania și Letonia, plajele sunt date către autoritățile locale, pentru o mai bună administrare a acestora, în funcție de interesele comunităților locale. În România, ministrul mediului Tanczos Barna refuză acest lucru”, adaugă Bola.
Ce presupune inițiativa plajelor libere
„Ce am propus noi, în inițiativa legislativă depusă în Parlament, este simplu: plaje fără contracte de închiriere, fără șezlonguri și umbrele plătite, fără construcții care să acopere nisipul; să fie montate obligatoriu dușuri, toalete publice și coșuri de gunoi; să se poată monta rampe de acces pe plajă și în Mare pentru persoanele cu dizabilități; să poți să practici sporturi pe plajă așa cum se făcea odinioară”, explică deputatul, conform bogdanbola.ro.
Propunerea legislativă prevede că „statul român, prin Ministerul Mediului, încheie contracte de concesiune cu autorităţile publice locale din UAT-uri riverane Mării Negre, la solicitarea acestora, pentru o cotă de până la 30% din suprafaţa plajelor utilizate în scop turistic care sunt situate pe raza lor administrativ-teritorială”.
Citește și: Cine pune prima piedică proiectului privind plajele publice
Pentru aceste plaje, primăriile ar achita o redevenţă de 2% din valoarea de inventar a plajelor, adică, spune iniţiatorul, undeva la 0,08 lei/mp de plajă, un efort financiar mic pentru o administraţie locală.
Semnăturile, atât cele strânse fizic, cât și cele online, vor fi depuse în comisiile parlamentare. În curând, inițiativa legislativă pentru plaje libere va intra în dezbaterea Parlamentului.
Sunt de acord cu plajele libere
Sunt de acord cu plajele libere!
Doresc plaje libere
Doresc plaje libere pentru localnici și turiști
Sunt nascuta la Constanta, dar nu mai recunosc litoralul de astazi!Corturi si sezlonguri pana in buza apei,copiii indepartati de la mal,chioscuri cu bauturi si saorma,muzica pana la refuz,manele,…o porcarie!Toate astea trebuie sa dispara! Redati plajele iubitorilor de mare, de liniste , de relaxare!