Primării DobrogenePrimăria Constanța a tăiat transportul gratuit al elevilor relocați. Administrația locală face...

Primăria Constanța a tăiat transportul gratuit al elevilor relocați. Administrația locală face economii și pe seama copiilor de 6 ani

Peste 350 de elevi de clasă pregătitoare ai unor școli din municipiul Constanța au fost relocați la începutul acestui an școlar deoarece în instituțiile de învățământ din proximitatea domiciliului nu sunt săli suficiente. Anul trecut, Primăria Constanța asigura transportul gratuit al celor mici cu curse speciale CT Bus, dar acum Vergil Chițac a decis să facă economii și la acest capitol.

66 de elevi (de 6 ani) de la Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza” parcurg în fiecare dimineață 4 kilometri ca să ajungă în cartierul Palas, la Școala 31, unde vor învăța în acest an. Școala 39 nu are spații suficiente pentru toate clasele pregătitoare, așa că Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) și conducerea școlii au decis relocarea câtorva clase de pregătitoare.

Citește și: Dezvoltatorul Iulius confirmă că Vergil Chițac a solicitat relocarea Primăriei Constanța pe platforma Oil Terminal, unde investitorul va construi un nou cartier pe 38 ha

În situația celor de la Tonitza sunt și 66 de elevi ai Școlii nr. 30 Gheorghe Țițeica, 132 de elevi ai Școlii 24 Ion Jalea (care învață la Școala nr. 6), 66 de elevi ai Școlii nr. 23 sau 44 de elevi ai Școlii nr. 7. „A fost singura soluție”, susține Sorin Mihai, șeful ISJ Constanța, în situația în care municipalitatea nu are niciun proiect de construire a unor noi săli de clasă sau clădiri la instituțiile de învățământ amintite, iar alte școli din municipiu au săli libere.

Supraaglomerarea este și consecința celebrelor afaceri cu vize de flotant prin care părinții își mută fictiv domiciliul în zona unor școli pe care ei le consideră „de top”. La acest fenomen se adaugă, în unele cazuri, apariția de noi blocuri, chiar cartiere întregi.

CT Bus arată cu degetul spre Primăria Constanța

În anul școlar 2023/2024, două autobuze ale CT Bus asigurau transportul gratuit al elevilor relocați de la Școala 39 la Școala 31. Dobrogea Live a solicitat conducerii companiei municipale de transport să spună câți bani a încasat pentru cele 740 de curse, în să CT Bus a refuzat să spună, menționând doar că „serviciul a fost tarifat conform Contractului de delegare a serviciului public de transport local”.

Tot anul trecut școlar, CT Bus a asigurat transportul gratuit al elevilor relocați de la Școala 29 la Școala 14 (cu un autobuz) și de la Școala 30 la Școala 28 (cu două autobuze).

„În anul școlar 2024/2025, CT Bus nu mai efectuează nicio Cursă Specială pentru elevi, deoarece nu s-a primit niciun Ordin operațional de la Primăria Constanța în acest sens”, explică CT Bus într-un răspuns pentru Dobrogea Live.

Vă reamintim că administrația Chițac a tăiat anul acesta și rechizitele oferite gratuit elevilor și a redus numărul de autobuze CT Bus ce deservesc anumite rute din municipiu fără să ofere nicio explicație publică lămuritoare.

Citește și: După împrumuturile făcute de primarul Chițac, orașul Constanța va ajunge, în anul 2027, la o datorie publică de 26,85%

Părinții de la Școala 39 au transmis un Memoriu

Colectivul de părinți din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 39 “Nicolae Tonitza” a transmis un Memoriu către Primăria Constanța, Consiliul Local și IȘJ Constanța în care solicită menținerea și asigurarea transportului elevilor din clasele pregătitoare prin cursă speciala CT BUS de la Școala Gimnazială nr. 39 “Nicolae Tonitza” (str. Dezrobirii – Câmp/Primo) – la Școala Gimnazială nr. 31 (Bdul I.C. Brătianu – PECO, Palas) și retur, în anul scolar 2024 – 2025.

Părinții arată că, în iunie, conducerea Școlii 39 a informat Primăria Constanța că se impune menținerea și  asigurarea transportului elevilor, însă municipalitatea a ignorat total această informare.

„Părinții petrec o oră în trafic, minorii fiind nevoiți să fie treziți la ora 06.00 dimineața pentru a fi pregătiți în vederea deplasării  la Școala Gimnazială nr. 31, cursurile începând la 08.00. Anul acesta, spre surprinderea și dezamăgirea noastră, Municipalitatea a refuzat nu numai să ofere un sprijin instituțional dar și să poarte un dialog normal cu noi si cu conducerea unității școlare”, spun părinții.

Aceștia invocă studii făcute de specialiști care demonstrează că un copil cu vârsta de 6 ani are nevoie de minimum 9 ore de somn, datorită procesului intens de restructurare neuronală, pentru unii fiind imperios necesare chiar și 10 ore de somn. Somnul este o activitate importantă pentru dezvoltarea fizică și psihoemoțională în perioada educației. În urma studiilor efectuate, s-a ajuns la concluzia că somnul, la aceasta vârsta:

  • facilitează învățarea ;
  • memoria copiilor se reîmprospătează ;
  • un copil odihnit este mult mai deschis la actul de învățare, la comunicare și interacțiune cu ceilalți, mărește atenția;
  • influențează sănătatea fizică ;
  • previne obezitatea ;
  • previne bolile de inimă ;
  • reduce riscul de accidentare ;

Urmări ale privării de somn: agitație, deseori confundată cu ADHD, anxietate, oboseală, probleme de sănătate (obezitate, diabet, sistem imunitar scăzut, predispoziție la răceală etc.), capacitate de memorare scăzută, instabilitate emoțională etc.

Dobrogea Live a solicitat Primăriei Constanța un punct de vedere, dar până la ora publicării acestui articol nu am primit niciun răspuns.

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

  1. Numai aveți bani de stâlpișori? Faceți economie pe spinarea copiilor? Prin încălcarea dreptului la egalitate de șanse?
    Mai scade,domn primar cate o deplasare și ai sa ai bani pentru tot anul pentru autobuzul școlar.
    Mai taie de pe lista stâlpișorii aceia inutili în multe zone.
    Ne-ai obligat sa dam copii în proximitate și tu ni i-ai dus la kilometri distanta. Sunt mici domnule primar. Vorbim de 6-10 ani. Nu se pot deplasa singuri. Avem servici.
    După ce ca i-ati dus la kilometri distanta,le-ati băgat și program 12-16. Ce sa facem noi? Sa ne angajam tura de noapte?
    Pentru toate școlile întrate în reabilitare ,
    înainte de toate ,trebuia sa asigurați copii! Căci despre ei este vorba. Despre ei este scoala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.