Primării DobrogeneGarda de Mediu analizează conformitatea elaborării Registrului Spațiilor Verzi al Constanței

Garda de Mediu analizează conformitatea elaborării Registrului Spațiilor Verzi al Constanței

Comisarii Gărzii de Mediu Constanța operează în această perioadă un control la Primăria Constanța, care are ca obiectiv verificarea conformității întocmirii Registrului Spațiilor Verzi (RSLV), instrument administrativ tărăgănat de administrația locală nu mai puțin de 10 ani.

„În prezent, este în desfășurare un control la Primăria Constanța care are tematica Registrul Spațiilor Verzi. Se verifică respectarea întocmirii Registrului atât în teren, cât și în acte”, a declarat pentru „Dobrogea Live” comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța, Ileana Andrei.

Deși în urmă cu un an, fostul primar Decebal Făgădău anunța finalizarea RSLV-ului, această platformă nu a fost scoasă la lumină nici până astăzi, fiind retrasă de actuala administrație.

Registru cu hibe majore

Este adevărat, la momentul lansării în consultare publică, în 2020, Registrul prezenta numeroase hibe despre care publicația noastră a scris pe larg.

Printre ele se numără faptul că RSLV-ul prezentat în formă de draft include zone precum Insula Ovidiu, care nu este teritoriu parte a orașului Constanța.

De asemenea, în varianta prezentată de fosta administrație au fost incluse și zone precum unități militare și zone industriale, în condițiile în care aceste tipuri de amplasamente nu sunt prezente în lista categoriilor de spații verzi, prevăzută în legea 24/2007, în baza căreia se întocmește registrul.

Modul amatoricesc în care a fost întocmită varianta inițială a Registrului Spațiilor Verzi este reflectat și prin faptul că acesta a fost implementat pe o hartă a orașului veche de șapte ani, în condițiile în care în tot acest interval au avut loc modificări urbanistice majore.

RSLV-ul, o platformă esențială pentru spațiile verzi

Reprezentanții municipalității ne-au declarat în luna iunie că Registrul este finalizat, însă se află într-o analiză prelungită cauzată de viciile de elaborare.

Cu toate acestea, Primăria nu a sancționat asocierea de firme care a întocmit RLSV-ul, deși contractul îi permite recuperarea de sume importante.

Rămâne de văzut dacă în urma controlului Gărzii de Mediu, Registrul Spațiilor Verzi al Constanței va fi scos la lumină, la 10 ani de la termenul legal în care Primăria era obligată să îl finalizeze.

Primăria Constanța a fost sancționată de trei ori pentru refuzul de a elabora Registrul Spațiilor Verzi.

Odată elaborat registrul, schimbarea destinației acestor suprafețe va fi mult mai dificilă, fapt ce ar putea sta la baza tergiversării întocmirii acestui instrument timp de un deceniu.

Registrul local al spaţiilor verzi este un sistem informaţional care cuprinde datele tehnice ale tuturor spaţiilor verzi conform indicilor de calitate şi cantitate.

spot_img
spot_img

Urmărește-ne pe:

Doneaza