Deputatul constănțean Cristina Rizea a obținut în instanță un studiu ținut secret de ABADL

Tribunalul Constanța a decis ca Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) să pună la dispoziția deputatului USR Cristina Rizea o copie a “Studiului geologic şi geomorfologic de delimitare a falezelor Mării Negre”, document pe care Apele Române a refuzat până în prezent să-l facă public.

Decizia instanței publicată joi arată că “Respinge excepţiile lipsei calităţii procesuale active a reclamantei, inadmisibilităţii şi lipsei de interes, ca neîntemeiate. Admite cererea. Obligă pârâta să îi comunice reclamantei o copie certificată a Studiului geologic şi geomorfologic de delimitare a falezelor Mării Negre, pe sectorul litoral Capul Midia – Vama Veche”.

Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la publicare.

Deputatul constănțean Cristina Rizea a acționat în instanță instituția în urma unui articol publicat de „Dobrogea Live”, care arată că ABADL refuză să facă public documentul care care ar putea dezvălui terenurile înstrăinate ilegal între Năvodari și Vama Veche.

Lucrarea, care conține hărți detaliate ale zonei de litoral, a fost finalizată în 2015 de către Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar.

Practic, studiul comandat de ABADL trasează granița dintre teritoriul care aparține statului, prin Apele Române, și cel care intră sub autoritatea primăriilor de pe aproape tot întinsul litoralului.

Surse apropiate situației au declarat pentru „Dobrogea Live” că studiul poate dezvălui cu ușurință terenurile care ar fi trebuit să fie în proprietatea statului (și nu sunt) și a construcțiilor ilegale de pe plajele și taluzurile cuprinse între Năvodari și Vama Veche.

Este cunoscut faptul că în ultimii 20 de ani, cei aproximativ 75 de kilometri de litoral cuprinși în analiză au fost ținta intereselor imobiliare, iar o mare parte din terenuri a fost înstrăinată abuziv, cel mai sonor caz fiind al retocedărilor ilegale din Constanța.

Pretextul pentru ținerea la secret

Probabil acesta este și motivul pentru care ABADL refuză sistematic încă din luna august să răspundă favorabil solicitării publicației noastre de a ne pune la dispoziție o copie a lucrării.

De altfel, menționări ale studiului nu apar în niciun înscris pe Internet și nici nu au fost pomenite în spațiul public până în prezent.

ABADL a justificat refuzul de a ne pune la dispoziție o copie a studiului precizând că lucrarea intră sub auspiciile legislației drepturilor de autor.

Însă, în contractul încheiat între Administrație și GeoEcoMar, consultat de „Dobrogea Live”, executantul nu-și rezervă dreptul de autor asupra studiului sau elementelor din el.

De precizat că studiul nu reprezintă o lucrare științifică, ci un serviciu tehnic realizat cu bani publici prin contract de prestări servicii.

Sursa foto: Rafael Cucu

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza