Marea NeagrăHoria Țuțuianu, acuzat că blochează un proiect de un miliard de euro

Horia Țuțuianu, acuzat că blochează un proiect de un miliard de euro

Acuzațiile sunt aduse chiar de directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), Bogdan Bola. Horia Țuțuianu (PSD) este președintele încă în funcție al Consiliului Județean Constanța, mandatul său urmând a fi preluat de președintele ales, liberalul Mihai Lupu.

„Ce a făcut practic fostul președinte roșu al Consiliului Județean Constanța? Obligă Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral să obțină acorduri din partea operatorilor de plajă și din partea proprietarilor parcelelor limitrofe pentru a începe înnisiparea plajelor de pe litoralul constănțean”, scrie Bola eeferindu-se la proiectul de refacere a zonelor costiere, proiect prin care România va câștiga peste 226 de hectare de plajă.

Bogdan Bola spune că actuala conducere a Consiliului Județean le solicită acorduri pentru a elibera autorizația de construire, cu toate că: în conformitate cu prevederile Legii 50 din 1991, actualizată și completată, art. 7, alin.1: “Autorizația de construire se emite…în cel mult 30 de zile de la data depunerii documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții, care cuprinde următoarele documente: lit. d) – “avizele și acordurile stabilite prin certificatul de urbanism, punctul de vedere al autorității competente pentru protecția mediului și, după caz, actul administrativ al acesteia”.

„Or, în Certificatul de Urbanism, eliberat la data de 27.03.2020, nu ni se solicită astfel de acorduri. După mai bine de șase luni și la doar câteva zile înainte de începerea efectivă a înnisipării, fostul președinte CJC găsește de cuviință să mai ceară niște hârtii în plus! Solicitarea vine abia acum, inexplicabil poate, cu toate că proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferent proiectului “Reducerea Eroziunii Costiere faza II (2014-2020)” a fost publicat de către Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor în vederea dezbaterii publice în data de 07.06.2016, având termen de 10 zile pentru propuneri, sugestii și solicitări de informații mai mult, Legea 50/1991 specifică foarte clar la art. 5, alin. 4: “Avizele/acordurile solicitate prin certificatul de urbanism trebuie să se refere strict la tipul de lucrări necesare realizării construcțiilor, fiind interzisă solicitarea de avize/acorduri care nu au temei tehnic și legal în raport cu obiectul acesteia.” , mai spune Bola.

ABADL consideră că solicitarea de puncte de vedere sau avize suplimentare din partea unor operatori economici/administratori de obiective, aflați în zona proiectului, bazată pe faptul că se invocă, după o perioadă considerabilă de la emiterea Certificatului de Urbanism nr. 27/27.03.2020, dreptul acestora la informare, este eronată și de natură de a aduce grave prejudicii desfășurării proiectului.

„Am ajuns să ne rugăm de o instituție județeană să trateze cu echitabilitate acest proiect de importanță majoră pentru Statul Român și pentru comunitatea locală, prin care dorim să protejăm de efectele negative ale eroziunii marine toți constănțenii. Subliniem însă că exact acei administratori pe care dl. Țuțuianu consideră că trebuie să își exprime punctul de vedere (fără ca aceștia să beneficieze de experiența necesară evaluării unui proiect tehnic de natura celui prezentat) sunt beneficiarii direcți ai acestui proiect”, adaugă directorul ABADL.

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: