FOTO: Pupeze și prigorii prinse în plase instalate de apicultori în zona protejată Vadu

Un pasionat de birdwatching a fotografiat joi, în zona protejată Vadu, o instalație de plase amplasate de apicultori cu scopul de a proteja stupii de păsări.

În plase erau prinse mai multe păsări moarte pe care birdwatcher-ul le-a identificat ca fiind pupeze și prigorii.

prigorii pupeze plasa vadu 4
FOTO: Pupeze și prigorii prinse în plase instalate de apicultori în zona protejată Vadu 3

„La Vadu, în zonă protejată, un apicultor a întins plase în jurul stupilor. Puteți vedea resturi de pupeze și de prigorii. Mașina de poliție patrulează zona fără să clipească”, a scris pasionatul de păsări pe Facebook.

Contactat de „Dobrogea Live”, acesta a spus că între timp, “ARBDD (Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării n.r.) și Poliția au fost acolo și au confiscat plasele, urmează să stabilească cine este proprietarul”.

prigorii pupeze plasa vadu 2
FOTO: Pupeze și prigorii prinse în plase instalate de apicultori în zona protejată Vadu 4

Birdwatcher ne-a spus că a numărat patru păsări prinse în plase, dar erau și alte fragmente căzute pe pământ, probabil scoase din plase.

Cel care a postat a tras semnalul de alarmă a explicat că instalarea de plase de către apicultori este o practică frecventă.

“Plasele erau lângă stupi, iar asta este o practică frecventă a apicultorilor de a reduce numărul prigoriilor, păsări protejate de lege. Locația este la intrarea în satul Vadu, lângă pădurea în care au fost instalate cuiburi pentru cuibăritul șoimilor. Evident că și șoimii sunt în pericol de a intra în aceste plase. Păsările mănâncă albinele doar dacă sunt bolnave. Oricum, nu preferă albinele ci libelulele”, ne-a explicat  pasionat de birdwatching.

Sursa foto: Iliuță Goean

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

  1. Dacă prigoriile se hrănesc la nivelul stupinei înseamnă că numărul lor în natură este prea mare și nu au suficientă hrană. Disponibilitatea hranei stabilește numărul exemplarelor într-un anumit areal. Oricum, fără albine în zonă ar fi murit de foame.

Comments are closed.

Doneaza