25.4 C
Constanța
vineri, iulie 30, 2021
AcasăCulturăFOTO Primele patinoare din Constanța, la începutul secolului al XX-lea

FOTO Primele patinoare din Constanța, la începutul secolului al XX-lea

Pe locul primului restaurant Vraja Mării, de pe faleza Cazinoului din Constanța, la începutul secolului al XX-lea a fost amenajat unul dintre primele patinoare publice din oraș, pentru patine cu rotile. Locul a fost special ales, datorită finalizării lucrărilor la Cazino, dar și la promenada cazinoului, proaspăt asfaltată.

Popularizarea acestei forme de distracție venea pe fondul unei modificări la roțile patinelor în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, și anume, dispunerea rotilelor în perechi față-spate.

Mai multe detalii, dar și fotografii, aflăm de la Ionel Alexe, bibliograf în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, care subliniază că patinajul pe patine cu rotile devenise un adevărat fenomen la malul mării, și nu numai.

„Fotografii au fost atrași de fenomen”

Febra skatingului, care cuprinsese lumea occidentală către sfârșitul secolului al XIX-lea, a ajuns și la Constanța, iar primăria i-a înțeles importanța, amenajând, înainte de anul 1910, două „arene”, două patinoare publice pentru patine cu rotile, unul la capătul dinspre port al proaspetei promenade din fața mărețului Cazinou,

iar celălalt în piața Grivița nr. 1, pe locul rămas liber după construirea Bisericii Adormirea Maicii Domnului. Ne putem imagina bucuria patinatorilor mici și mari, pașii lor de dans, sprinturile, piruetele, rotirile, chiotele, iar pentru asta avem și un ajutor: unele cărți poștale din epocă. Patinajul cu rotile a fost atât de apreciat în urbea noastră încât fotografii au fost atrași de fenomen, nemurind pasiunea constănțenilor pentru skating”, precizează bibliograful Ionel Alexe.

Piața Griviței nr. 1, locul unde primăria va amenaja cel de-al doilea patinoar din Constanța

Cele mai populare

Recent Comments