Primăria Constanța anunță că s-au încheiat lucrările de reabilitare a Teatrului de Stat Constanța, un obiectiv de patrimoniu local și un veritabil simbol cultural al orașului. Urmează recepția oficială a lucrărilor. Ce nu spune Primăria Constanța este că vestigiile Cetății Tomisului, descoperite cu ocazia lucrărilor de reabilitare, au fost îngropate la loc din cauza incompetenței.
„Această bijuterie arhitecturală a fost restaurată cu fonduri europene, cu respect față de istorie și cu grijă pentru viitor”, spune Primăria, deși Dobrogea Live a arătat cum a „respectat istoria” administrația locală.

La începutul anului 2022, publicația noastră anunța că arheologii au identificat în subsolul foaierul Teatrului Fantasio din Constanța trei porțiuni din Zidul de incintă al Cetății antice Tomis (sec. II-III), cu ocazia lucrărilor de reabilitare a clădirii. Atât arheologii constănțeni, care au efectuat cercetările, cât și reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură au recomandat conservarea vestigiilor și punerea în valoare prin montarea unei podele transparente. Propunerea a fost preluată de Primăria Constanța, însă a fost proiectată defectuos de către un arhitect care nu este atestat de Ministerul Culturii. În loc să refacă proiectul, Primăria a preferat să îngroape la loc vestigiile. Citește aici întreaga anchetă jurnalistică.

Noua sală de spectacole a Teatrului de Stat va beneficia de o capacitate mărită și de condiții optime pentru desfășurarea reprezentațiilor artistice, contribuind la revitalizarea vieții culturale constănțene.

Lucrările efectuate au vizat atât consolidarea structurală, cât și creșterea eficienței energetice, fără a afecta valoarea estetică și istorică a imobilului. Printre intervențiile majore se numără:
- Consolidarea fundațiilor și a pereților
- Refacerea acoperișurilor și a instalațiilor pluviale
- Termoizolarea pereților exteriori, a acoperișului și a planșeului de pod
- Înlocuirea completă a tâmplăriei interioare și exterioare
- Modernizarea instalațiilor termice, electrice și sanitare
- Implementarea unui sistem de ventilare cu recuperare de căldură
- Instalarea de panouri fotovoltaice și panouri solare pentru producerea energiei verzi
- Reamenajarea grupurilor sanitare și asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități
- Refacerea integrală a sălii de spectacol, inclusiv a acusticii
- Conformarea clădirii la normele privind siguranța la foc și exploatarea în condiții de siguranță
Imaginea arhitecturală originală a fost păstrată și pusă în valoare prin finisaje de calitate, conferind clădirii un aspect modern, sustenabil și accesibil.
Valoarea proiectului a fost de aproximativ 23 de milioane de lei, sursele de finanțare fiind fondurile europene prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020/Programului Regional Sud Est 2021-2027 si bugetul local.
Arata ca un camin cultural, proaspat tencuit si zugravit
What the actual fuck au făcut în sala aia de spectacole? Arată ca un garaj cu scaune, pregătit pentru un priveghi mortuar, și nu a sala de spectacole.
In principiu – exista proiectanti specialisti pentru restaurare si pentru constructii civile -Este foarte trista imaginea pe care o prezentati. Presupun ca a avut si av iz de la culturii si un CTE la Primarie care toate au fost de acord si la executie s-a si receptinati
Comparati cu Cazinoul Constanta -si cu multe alte proiecte realizate de proiectanti cu experienta si un constructor de exceptie
Teatru reprezinta un edificiu ce trebuie sa emane armonie, eleganta si rafinament – cree ca nici un camin cultural nu poate arata asa daca este intr-un oras istoric si important precum Constanta – Nu era greu sa se realizeze pardoseli de sticla cu ventilare si lumini – si restaurat sit-ul arheologic (exemplul Palatul Culturii din Iasi si multe alte monumente din Europa) – era important sa se realizeaze o pardoseala de marmura si multe alteke s.a. Acum constantenii trebuie sa astepte o noua finantare – pentru ca traim in Romania. Nu stim sa ne respectam locurile de memorie