Delta DunăriiFemeile din comunitatea rușilor lipoveni, bone pentru copiii familiilor de refugiați

Femeile din comunitatea rușilor lipoveni, bone pentru copiii familiilor de refugiați

Sursa foto: Marian Sterea (imagine cu caracter ilustrativ)

Femeile din comunitatea rușilor lipoveni din România s-au oferit să fie bone pentru copiii familiilor de refugiați care pătrund în țară prin sudul țării, a declarat pentru „Dobrogea Live” preşedintele Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România (CRLR), Silviu Feodor.

„Femei din comunitatea noastră s-au oferit să fie bone. Pe lângă faptul că există o legătură sufletească între comunitatea noastră și acești oameni, le cunoaștem limba, în graiul nostru lipovenesc sunt mulți termeni din limba ucraineană”, a spus Feodor.

De altfel, acesta a menționat că reprezentanții comunității asigură servicii de traducere.

De asemenea, comunitatea care numără 23.500 de etnici, a pus la dispoziția refugiaţilor ucraineni toate centrele de educație și cultură care îndeplinesc condiții de cazare.

“Am pus la dispoziția refugiaților din Ucraina centrele noastre de educație și cultură unde sunt condiții optime de cazare, aspect pe care l-am transmis și autorităților” a precizat reprezentantul CRLR.

Acesta a adăugat că lipovenii din România îi consideră pe ucraineni „frați și surori” și face apel la decidenții din Rusia să oprească vărsarea de sânge.

„Comunitatea noastră este marcată de acest conflict și insistăm să oprească agresiunile, să nu se mai verse sânge. Toată comunitatea lipovenească este solidară cu cei aflați în suferință. Le transmitem că le suntem alături și să ne ajute Dumnezeu ca acest conflict să se oprească imediat.

Ucrainenii sunt oameni deosebiți și le-am spus că le suntem alături ca frați și surori. Este un sentiment de solidaritate amplificat pentru că avem un trunchi al istoriei comun și o cultură comună.

Să dea Dumnezeu să fie pace!”.

Lipovenii sunt un grup etnic de origine rusească format din 23.500 oameni (ultimul recensământ), care locuiesc în special în județul Tulcea și în general în Dobrogea.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza