În noiembrie 2024, specialiștii INCDM ”Grigore Antipa” au adus în Constanța două sute de puieți de păstrăv curcubeu cu scopul de a-i îngriji și monitoriza într-un mediu cu apă din Marea Neagră. Scopul acestei cercetări este acela de a optimiza tehnicile de creștere a speciilor de interes comercial într-un efort mai amplu de a dezvolta o acvacultură durabilă și eficientă.
Experții Centrului Demonstrativ de Acvacultură din INCDM ”Grigore Antipa” dispun de toate cunoștințele și echipamentele de cercetare necesare pentru a realiza activități de testare, adaptare și aclimatizare a oricăror specii de pești sau nevertebrate cu importanță în acvacultura marină. De asemenea, ei oferă celor interesați consultanță de specialitate în orice problematică conexă mariculturii.

După patru luni de cercetări, specialiștii și-au prezentat principalele observații:
- Mortalitate zero, atât la transfer brusc din apa dulce în apa marină, cât şi pe întreaga perioadă monitorizată;
- Creştere a biomasei medii cu 1.000% în patru luni, de la o medie de aproximativ 40 g la aproximativ 400 g;
- Temperaturile de peste 23 – 24°C determină inhibiţia puternică a apetitului şi înot slab coordonat, chiar şi în condiţii de saturabilitate oxigen de 100%. Uneori, la expunerea prelungită la temperaturi ridicate, unii indivizi manifestă ulceraţii bacteriene pe dorsală şi caudală;
- Depăşirea constantă a raţiei furajere zilnice cauzează aleatoriu, la unii indivizi, apariţia bolii numite “water belly” – mărirea excesivă şi umplerea stomacului cu apă, aspect care regresează la diminuarea raţiei. Această particularitate este foarte important de avut în vedere de către fermieri. Boala este caracteristică salmonidelor crescute în apă sărată.
„Cercetările noastre vor continua, vizând atât studierea atentă a răspunsului speciei la cât mai mulţi factori, precum şi atingerea unor talii cât mai mari”, spun specialiștii.
Citește și: