Primăria Constanța și Consiliul Județean Constanța intenționează să-și exercite dreptul de preempţiune în vederea achiziției Casei cu Lei, clădire pe care afaceristul Gabriel Comănescu (GSP) a decis să o vândă cu 700.000 de euro, potrivit informațiilor ’’Dobrogea Live’’.
Informația a fost confirmată de președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu, care ne-a transmis că în prezent se evaluează achiziția.
De asemenea, surse din municipalitate ne-au transmis că și Primăria are în vedere exercitarea dreptului de preempţiune.
Deocamdată nu este clar dacă cele două instituții intenționează să achiziționeze Casa cu Lei într-o acțiune comună sau vor concura pentru cumpărarea acesteia.
Deși proprietarul clădirii a angajat specialiști pentru expertizarea monumentului și a obținut în mai multe rânduri certificat de urbanism pentru reabilitarea acestuia, Comănescu nu a alocat fondurile necesare renovării (detalii aici).
Construită după planurile arhitectului Berindei
Frumoasa clădire, aflată în apropierea Pieței Ovidiu, a fost construită după planurile arhitectului Ion Berindei, între anii 1895 şi 1898.
Monumentul istoric este realizat în stilul neorenaşterii italiene, cu elemente neoclasice, și a fost ridicat de armeanul Dicran Emirzian pentru familia sa.
Numele clădirii, “Casa cu lei”, provine de la existenţa celor patru lei sculptaţi poziționați în capetele coloanelor imobilului.
“Casa cu lei”, restaurant celebru
Potrivit Mediafax, după primul război mondial, clădirea a devenit, pentru scurt timp, sediu de bancă, documentele vremii indicând că acest lucru s-a întâmplat în 1921.
Apoi, în “Casa cu lei” a locuit Bebi Emirzian, fiul lui Dicran, până în 1941, când s-a mutat la Bucureşti. Imobilul a avut apoi mai mulţi chiriaşi, iar în 1950 a fost naţionalizat.
În anii ’70, “Casa cu lei” a trecut printr-un proces de restaurare, fiind transformată într-un restaurant celebru la vremea aceea, care a funcţionat până în primii ani după Revoluţia din 1989.
Citește și: