TOP-ȘTIRIElevii care învață pe un șantier. Părinte: „Cum să pui în pericol...

Elevii care învață pe un șantier. Părinte: „Cum să pui în pericol viața copiilor?” Constructor: „Ar trebui să-i dau afară din școală”

Cu doar trei săptămâni înainte de vacanța de vară, dar în plină perioadă electorală, elevii claselor I-VIII de la Școala din satul Dorobanțu, comuna Nicolae Bălcescu (jud. Constanța) sunt nevoiți să învețe în școala transformată în șantier. Lucrările de reabilitare au început chiar dacă elevii frecventează în continuare cursurile, iar părinții spun că stau cu frică deoarece oricând se poate întâmpla un accident. De cealaltă parte, constructorul spune că lucrează „în siguranță” și că le face un favor copiilor că-i mai lasă să vină la școală.

În ianuarie 2024, Primăria Nicolae Bălcescu atribuia contractul de „Proiectare, asistență tehnică și execuție lucrări în cadrul proiectului: «Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice – Școala gimnazială nr. 1 Dorobanțu»“ către firmele LCS Ideal Top Construct SRL și Ace Proiect Vision SRL. Valoarea contractului: 2,32 milioane de lei fără TVA.

Citește și: Liceul Tehnologic ,,I.C. Brătianu” din Nicolae Bălcescu, alături de refugiații din Ucraina

În iunie 2024, cu câteva săptămâni înainte de vacanța de vară, dar în plină campanie electorală, muncitorii apar „pe șantier” și cu elevii în curtea școlii sau în bănci încep să lucreze la demontarea acoperișului și la fațadele exterioare. Desigur, materialele rezultate sunt aruncate sau depozitate în curtea școlii fără să fie în vreun fel împiedicat accesul copiilor în acele zone.

Elevii se recreează printre resturi de la acoperiș

Părintele unui copil care învață la această școală se întreabă cum se poate ca muncitorii să lucreze exact când cei mici sunt în sălile de clasă sau în pauze și spune că toată situația este din cauza campaniei electorale, când edilii sunt mai „harnici” ca oricând.

Ce poate face campania electorală din unii oameni? Cum să pui în pericol viața copiilor? Copiii sunt la scoală și de pe școală se aruncă cu lucruri. Cine răspunde și cum, dacă se întâmplă o tragedie? Cum pot învăța copiii câte 4-5 ore/zi în zgomotele infernale? Chiar nu mai putem fi oameni, nu se mai putea aștepta două săptămâni (până la vacanță n.red.) sau să se lucreze după plecarea copiilor?

Citește și: FOTO Imagini din Policlinica nr. 2 Constanța. Pacienții, nevoiți să aștepte pe scaune rupte sau să folosească toalete mizerabile

Tot același părinte spune că nu s-a făcut nimic atâția ani, iar acum, pe ultima sută de metri electorală au început lucrările.  „Sunteți disperați după putere și în ultimii ani nu a fost altceva mai important decât orgoliile voastre si lupta care pe care și pentru câștig … Opriți circul ăsta și nu puneți viața copiilor în pericol pentru un vot în plus”, a scris părintele pe un grup de Facebook din localitate.

Fotografiile postate de acest părinte arată cum materialele desprinse de pe acoperiș sunt aruncate prin curtea școlii, iar elevii intră sau ies din clădire în timp ce deasupra lor se lucrează fără niciun fel de echipament de protecție și fără să existe zine de protecție a școlarilor.

Zona de șantier nu este delimitată de zona de acces a elevilor sau profesorilor/Resturi metalice aruncate în curtea școlii

Edilul dă vina pe directorul școlii

Lucian Constantin este viceprimarul comunei Nicolae Bălcescu. El are atribuții de primar după ce edilul ales în 2020 a fost condamnat penal și și-a pierdut mandatul. Dobrogea Live i-a solicitat un punct de vedere viceprimarului care a încercat să se disculpe și să dea vina pe directorul școlii.

Lucian Constantin, viceprimarul cu atribuții de primar în comuna N. Bălcescu

Da, copiii merg la școală în timp ce este șantier pentru că directorul a fost de acord. În timpul pauzelor se oprește munca. Am avut o întâlnire cu constructorul și cu conducerea școlii. Am început lucrările acum ca să putem să ne încadrăm în termenul de 15 septembrie, ca elevii să înceapă școala în condiții bune. Este o zonă protejată acolo, în pauze se întrerupe activitatea, iar după-amiază nu se mai fac ore”, spune Lucian Constantin.

Directorul școlii: Nu am fost întrebat

În schimb, Dragoș Osoianu, directorul Liceului Tehnologic „I.C. Brătianu” din Nicolae Bălcescu (de care aparține și școala din Dorobanțu), spune că nu și-a dat niciun acord deoarece nici nu avea acest drept legal, clădirea școlii fiind patrimoniul Consiliului Local. „Din punct de vedere legal, proprietarul școlii este Consiliul Local, iar contractul este încheiat între firma respectivă și UAT Nicolae Bălcescu. Nu, nu am fost întrebat, dar știu de situație. Au început ca să lucreze la exterior cât mai sunt elevi, iar la interior vor lucra toată vara ca să termine în septembrie.”

Citește și: Preot condamnat pentru aderare la grup infracțional organizat, numit paroh la o biserică din Constanța

De asemenea, directorul Osoianu spune că a avut o întâlnire cu reprezentanții constructorului și le-a solicitat să nu polueze fonic pe parcursul orelor, să fie muncitorii respectuoși, să nu se lucreze în timpul pauzelor și să ia toate măsurile pentru a nu se întâmpla vreun accident.

Constructor: Ar trebui să-i dau afară din școală

Dobrogea Live a discutat și cu Andrei Lăcusteanu, patronul firmei LCS Ideal Top Construct SRL, cea care realizează lucrările la școala din satul Dorobanțu.

Din câte știu, există un gard de protecție în spate, iar copiii nu au acces în zona în care se lucrează. Tot ce se dă jos de pe acoperiș și ce se lucrează la fațadă se îndepărtează prin zona în care copiii nu au acces-zona de intrare a profesorilor. Noi lucrăm în siguranță. Ar trebui să-i dau afară din școală că, până la urmă, am ordin de începere al lucrărilor și sunt, conform Legii construcțiilor, titular pe clădire (până la finalizarea lucrărilor). Îi dau pe toți afară din școală, nu mai intră nimeni și să facă ei școală acasă, cu părinții, eventual, dacă tot nu le convine”, a spus Lăcusteanu puțin iritat de faptul că părinții sunt nemulțumiți.

Andrei Lăcusteanu-captură video

El a explicat faptul că are termen 15 luni să finalizeze lucrarea, conform contractului semnat cu UAT Nicolae Bălcescu, dar asta ar însemna „că părinții o să-și țină copiii acasă anul viitor. Eu vreau să termin pe 15 septembrie, fără să mă ajute nimeni. Toată lumea ne blamează pe noi că lucrăm cu statul, dar niciun ziarist nu spune că statul uită să plătească cu lunile sau se face că nu are bani și plătește cu întârziere peste termenele contractuale. Tot noi suntem oamenii răi, pentru că nimeni nu ne prezintă corect”, și-a continuat Lăcusteanu comentariul.

În concluzie, antreprenorul ne-a asigurat că la școala din Dorobanțu „se lucrează cu grijă. Vă dați seama, primul care pățește ceva (în caz de accident n.red.) sunt eu.  Am ordin de începere, am voie să lucrez acolo, lucrez în siguranță ca să nu-mi pun mie, ca societate comercială, bube în cap, mă străduiesc să o termin până la finalul verii ca elevii să facă școala acolo și să nu mă țin de contractul cu primăria care nu-i va ajuta nici pe elevi și nici pe profesori”.

Citește și: Procurorii DNA, despre dosarul arhiepiscopului Teodosie: „Înregistrările sunt deosebit de relevante”

Urmărește-ne pe:

Doneaza