Redăm integral dreptul la replică solicitat de către Primăria Constanța publicației noastre în urma publicării articolului Cum blochează administrația Chițac accesul presei la informații de interes public.
Dreptul la replică este urmat și de un răspuns din partea Dobrogea Live, transmis Primăriei Constanța.
Drept la replică solicitat publicației „Dobrogea Live”
”În vederea unei corecte informări a publicului, referitor la articolul apărut în publicația „Dobrogea Live”, în data de 2 noiembrie („Cum blochează administrația Chițac accesul presei la informații de interes public”, autor: Gabriel Botezatu), Primăria Municipiului Constanța solicită publicarea următorului Drept la replică:
Majoritatea răspunsurilor transmise de municipalitate la cererile formulate de dumneavoastră în baza Legii 544/2001 din anul 2023 nu au fost folosite în interes public. Doar 3 răspunsuri din cele 61 au fost folosite pentru a documenta materiale de presă.
Mai mult, ați solicitat informații în baza Legii nr. 544/2001 după ce articolul fusese deja publicat. Spre exemplu, prin cererea înregistrată la Primăria Municipiului Constanța cu nr. L544-184/20.04.2023 se solicita copia procesului verbal al comisiei de evaluare a ofertelor privind atribuirea contractului pentru furnizarea si montarea a 125 de adăposturi pentru stațiile de autobuz, iar materialul a fost publicat în data de 05.04.2023. Și în această situație, răspunsul transmis de municipalitate nu s-a materializat în articole de presă și nu s-a revenit la materialul inițial.
De asemenea, ați formulat solicitări repetate în baza Legii 544/2001 pentru același subiect, fără a le disemina în spațiul public. Spre exemplu, ați trimis 4 cereri ce au vizat Autorizația de construire nr. 134/10.02.2023, respectiv L544-65/10.02.2023, L544-66/13.02.2023, L544-91/03.03.2023, L544-92/03.03.2023. Pe lângă autorizația de construire, au fost solicitate: copia certificatului de urbanism, informații despre certificatul de urbanism care a stat la baza emiterii autorizației de construire, copiile avizelor emise de Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția Județeană pentru Cultură, Statul Major al Apărării, ABADL. Din nou, răspunsurile transmise de municipalitate nu au fost folosite în etapa de colectare a informațiilor sau pentru a completa articolele cu punctul de vedere al instituției publice.
Activitatea direcțiilor din cadrul Primăriei Municipiului Constanța a fost îngreunată ca urmare a solicitărilor transmise de dumneavoastră. V-au fost puse la dispoziție 78 de documente(autorizații de construire, certificate de urbanism, avize etc). Procedura de obținere a acestora a necesitat timp și resurse materiale și umane, activitatea unor inspectori din cadrul instituției a fost blocată pentru anonimizarea(respectarea datelor cu caracter personal) a sute de pagini.
Prin urmare, considerăm că interesul personal și nu interesul public poate fi invocat pentru a justifica cererile pe care le-ați formulat în baza Legii 544/2001, fapt care contravine normelor deontologice în vigoare.
Compartimentul Comunicare”
Referitor la dreptul la replică, Dobrogea Live transmite Primăriei Constanța că:
- În cazul în care va fi nevoie vom demonstra că majoritatea răspunsurilor primite au contribuit într-un fel sau altul în economia materialelor publicate. De multe ori, reprezentanții Primăriei Constanța nu au cum să identifice prin revista presei cum utilizează jurnalistul informația primită.
În condițiile în care subsemnatul scrie în special materiale de investigație, informațiile solicitate pot servi, după caz, doar ca edificare într-un subiect care în ansamblul lui nu are legătură cu tema pe care o monitorizează primăria ca revistă a presei.
- De asemenea, au fost numeroase cazurile în care răspunsurile au devenit inutile din cauza soluționării cu întârziere a solicitării, prin reținerea nejustificată la Compartimentul Comunicare a răspunsurilor soluționate de birourile competente.
- Sunt cazuri în care răspunsurile nu au mai putut fi utilizate întrucât reprezentanții Compartimentului de Comunicare au atenționat subiecții vizați să rezolve problemele semnalate. Vezi solicitarea referitoare la abuzul proprietarului Hotelului Carol, care a fost înștiințat să rezolve ilegalitatea înaintea transmiterii răspunsului către publicația noastră.
- În privința subiectului referitor la cele 125 de adăposturi pentru stațiile de autobuz, a fost vorba de o solicitare de completare a subiectului, întrucât am primit informații că dl. Doru Iordache a făcut parte din comisia de evaluare a ofertelor, aspect ce contravine reglementărilor legale. Faptul că nu am publicat până în prezent informația este pentru că am directionat subiectul către unul dintre colegi, ceea ce s-a întâmplat cu mai multe răspunsuri solicitate de subsemnatul.
- În privința documentelor de urbanism solicitate facem mențiunea că cele care nu au făcut până în prezent obiectul unui material, vă asigurăm că au fost utilizate în acest scop sau urmează să fie utilizate. De exemplu, cele mai multe documente solicitate vizează zona de coastă a Constanței. În urma răspunsurilor primite am remarcat că multe dintre certificatele de urbanism au fost emise fără solicitarea avizelor legale. Vă exemplific că deși documentele au fost solicitate prin numeroase adrese, răspunsurile primăriei vor face obiectul unui singur material.
- În privința eforturilor inspectorilor de anonimizare a documentelor facem precizarea că acesta a reprezentat o problemă doar într-un singur caz, atunci când am primit documentele fizic. În rest, documentele solicitate nu au necesitat eforturi suplimentare, cum pot demonstra, cu atât mai mult cu cât anonimizarea lor s-a făcut excesiv, cenzurând informații publice din documente.
Deși așa-zisul drept la replică nu întrunește condițiile de a fi publicat, întrucât articolul nostru nu relatează neadevăruri, pentru a demonstra încă odată bunele intenții ale ziarului nostru vom publica poziția Compartimentului de Comunicare.
Pe această cale amintesc că până la finalizarea procedurilor de chemare în judecată, Primăria Constanța poate reconsidera decizia prin care a blocat cele două răspunsuri la solicitările de presă adresate, caz în care vom renunța la acțiunea în instanță și municipalitatea va fi scutită să explice cum cheltuiește bani publici pentru că încalcă legea privind liberul acces la informațiile de interes public.
Gabriel Botezatu, editor Dobrogea Live
Sursa foto: UT News