JustițieDosarul „vestigii aruncate la gunoi”, clasat. Cum au scăpat basma curată Enache...

Dosarul „vestigii aruncate la gunoi”, clasat. Cum au scăpat basma curată Enache și Stelian Bucovală

Mii de fragmente și piese de ceramică din perioada elenistică și romană, datate între sec. III î.Hr. și VI d.Hr. au fost aruncate la gunoi. Vestigiile au fost excavate la începutul anului 2020 de pe un teren de 700 de mp aflat lângă statuia „Lupoaică” din Constanța, în zona cunoscută de arheologi ca fiind intrarea în Cetatea Antică Tomis.

Citește și: VIDEO: Vestigiile excavate la „Lupoaică” zac de 9 luni abandonate pe câmp, lângă Constanța

Cristea Mădălin Eugen a sesizat imediat Secția 3 de Poliție cu privire la aruncarea pe un câmp a vestigiilor cu valoare arheologică, vestigii excavate de pe terenul ce aparține liberalilor Enache și Stelian Bucovală.

Imagini cu vestigiile aruncate la gunoi

Organele de cercetare penală au dispus începerea urmăririi penale pentru infracțiunea de executarea, fără autorizație de construire sau desființare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia (legea 50/1991), apoi au extins urmărirea penală  cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu, neglijență în serviciu și distrugere.

Citește și: Cum se construiește peste vestigiile din Constanța și care e soluția pentru oprirea fenomenului

„Printr-o altă ordonanță a poliției judiciare din 12.02.2020, confirmată de către procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de suspecții BUCOVALA ENACHE şi BUCOVALA STELIAN, deoarece au efectuat, în calitate de administratori ai SC BUENO COMP SRL, lucrări de construire la imobilul situat în Constanța, b-dul Tomis nr. 49A, cu nerespectarea autorizației de construire nr. 1552/18.09.2019”, se arată în ordonanța Parchetului.

Șantierul de la Lupoaică (arhiva foto)

Ancheta a fost extinsă în cazul fraților Bucovală și a vizat cercetarea și pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual și instigare la infracțiunea de distrugere.

În același dosar au fost cercetați penal și CLIANTE ELENA MADALINA, inspector de specialitate in cadrul Direcției Județene pentru Cultură Constanța, pentru infracțiunea de fals intelectual, în legătură cu redactarea certificatului de descărcare de sarcina arheologică; CLIANTE TRAIAN, POTÂRNICHE TIBERIU şi MOTOTOLEA CONSTANTIN AUREL, cu toții arheologi ai Muzeului de Istorie Națională şi Arheologie Constanța, pentru infracțiunile de fals intelectual, în legătură cu întocmirea adresei nr. 449/3.03.2017 care a stat la baza emiterii certificatului de descărcare arheologică nr. 3/2017, instigarea la infracțiunea de fals intelectual, în legătură cu determinarea suspectei CLIANTE ELENA MADALINA la redactarea certificatului de descărcare de sarcină arheologică şi instigarea la infracțiunea de distrugere, în legătură cu determinarea suspecților BUCOVALA ENACHE şi BUCOVALA STELIAN la demararea lucrărilor de construire la imobilul in litigiu.

Clădirea ridicată de frații Bucovală lângă „Lupoaică”

Dosarul „zboară” la alt Parchet

Deși erau în toi aceste cercetări penale, prin ordonanța nr. 996/11/3/2021 din 13.10.2021 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța s-a dispus preluarea cauzei nr. 1051/P/2020 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.

Astfel, dosarul ajunge pe mâna procurorului Grigore-Iacobici Jill-Julien care spune că a efectuat cercetarea la fața locului, a audiat martori, a audiat suspecții, a obținut relații scrise şi documente de la Primăria Municipiului Constanta, Muzeul de Istorie Națională şi Arheologie Constanţa şi de la alte instituții. Trebuie menționat faptul că cel care a depus plângerea la Secția 3 de Poliție Constanța nu a fost audiat niciodată de procuror.

Citește și: FOTO: Lucrările din șantierul controversat de la Lupoaică prind contur

„În cauză, s-a dispus efectuarea unei expertize arheologice, fiind numit expert judiciar specializat în acest domeniu din cadrul Biroului de Expertize Judiciare al Ministerului Justiției, din localitatea Deva, județul Hunedoara”, spune procurorul Grigore-Iacobici Jill-Julien în Ordonanța de clasare a cazului.

Expertul de la Deva, „salvatorul” fraților Bucovală

Astfel, expertul din Deva a concluzionat că lucrările de cercetare arheologică preventivă s-au desfășurat conform Autorizațiilor pentru Cercetare Arheologică Preventivă emis Muzeului de Istorie şi Arheologie Constanța de Ministerul Culturii, Direcția Patrimoniu Cultural. Cercetarea arheologică preventivă s-a efectuat în două etape, 13 aprilie-29 iulie 2016 și 15-28 noiembrie 2016, fiind urmată de redactarea raportului de cercetare arheologică preventivă, solicitându-se descărcarea de sarcină arheologică, iar Direcția Județeană de Cultură Constanța a eliberat certificatul de descărcare de sarcină arheologică.

În timpul cercetării arheologice au fost identificate 31 de complexe arheologice şi au apărut o serie de vestigii structurale care au fost curățate şi păstrate în sit, structuri aparținând antichității sau construcții moderne. Materialul mobil ceramică, obiecte de podoabe, monede, a fost de asemenea recoltat parțial, astfel cum reiese din raportul de cercetare arheologică preventivă.

Citește și: VIDEO Vestigiile de la Lupoaică sunt acoperite cu beton. De ce se lucrează pe întuneric

„La întrebarea dacă fragmentele ceramice descoperite cu ocazia efectuării cercetării la fața locului pe terenul din zona Palas Constanța provin din excavațiile efectuate la adresa imobilului în litigiu, expertul a răspuns că nu poate afirma de unde provin aceste fragmente ceramice. Mai mult, fragmentele ceramice şi alte artefacte identificate în zona Palas Constanța sunt prezente pe întreg teritoriul orașului antic Tomis. La întrebarea dacă executantul lucrărilor de excavare a efectuat, distrus sau deteriorat vestigiile propuse spre conservare in situ, expertul a răspuns că certificatul de descărcare de sarcină arheologică reprezintă actul administrativ prin care se anulează regimul de protecție instituit anterior asupra terenului în care a fost evidențiat patrimoniul arheologic, procedura confirmând că terenul în litigiu poate fi redat activităților umane curente”, se mai arată în Ordonanța Procurorului.

În continuare, expertul de la Deva a susținut terenul poate fi redat activităților umane curente.

Astfel, procurorul Grigore-Iacobici Jill-Julien a ajuns la concluzia că faptele nu întrunesc elementele de tipicitate ale infracțiunilor de fals intelectual, instigare la fals intelectual şi instigare la distrugere, atât sub aspect obiectiv cât şi sub aspect subiectiv.

„În cauză, nu poate fi administrat niciun mijloc de probă care să conducă la concluzia vinovăției suspecților CLIANTE TRAIAN, POTARNICHE TIBERIU, MOTOTOLEA CONSTANTIN AUREL şi CLIANTE ELENA MADALINA. De altfel, expertiza a stabilit fără echivoc că lucrările de cercetare arheologică preventivă s-au desfășurat conform autorizațiilor pentru cercetare arheologică preventivă. În ceea ce-i privește pe suspecții BUCOVALA ENACHE şi BUCOVALA STELIAN, din cuprinsul actului de expertiză şi din celelalte acte de la dosar nu rezultă probe că cei doi administratori au determinat cu ştiinţă echipa de constructori să continue efectuarea lucrărilor de construcții după descoperirea unor fragmente arheologice, nefiind îndeplinite elementele de tipicitate ale infracțiunii de instigare la infracțiunea de distrugere, o atare faptă neexistând în materialitatea acesteia”, concluzionează procurorul.

Având în vedere aceste aspecte, procurorul a dispus (pe data de 19 aprilie 2023) clasarea cauzei faţă de cei şase suspecți pentru faptele cercetate în sarcina acestora. Totodată, s-a dispus și clasarea cauzei având ca obiect infracțiunile de abuz în serviciu şi neglijență în serviciu (CLIANTE ELENA MĂDALINA, POTÂRNICHE TIBERIU, MOTOTOLEA CONSTANTIN AUREL) pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem, deoarece faptele sesizate nu există.

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: