Dorin Popescu (foto), fost diplomat al României în Ucraina și Rusia, a comentat decizia președintelui Vladimir Putin de recunoaștere a celor două raioane separatiste din Ucraina. Vă prezentăm comentariul postat pe Facebook:
„Decizia de aseară a președintelui rus privind recunoașterea independenței celor două formațiuni secesioniste din estul Ucrainei poate fi privită pe mai multe paliere de interpretare.
Moscova enunță, practic, un nou război rece cu Vestul, poziționându-se mult mai ofensiv în ceea ce deja se anunță a fi un conflict hibrid de durată la estul României şi al Europei. În perioada următoare, Moscova va fi și mai asertivă în acest sens.
Moscova inhibă, prin șantaj și presiune militară, viitoare apropieri ale Ucrainei şi ale altor țări din regiune de NATO, de vest și de modelul civilizațional al Vestului.
Moscova creează noi instrumente de presiune asupra Kievului pentru a atrofia cursul constituțional al Ucrainei spre Vest, precum și pentru a obține instabilități pe termen lung și un regim la Kiev mai conciliant, mai obedient faţă de Moscova. Obiectivul mai amplu al președintelui rus este cel de a crea destabilizări pe termen lung ale situației interne din Ucraina, de a adânci clivajele din interiorul clasei politice proeuropene de la Kiev, de a stimula loviturile de palat la Kiev, de a crea coliziuni între partizanii rezistenței militare și cei ai soluțiilor prudente. Obiectivul Rusiei de a crea clivaje la Kiev nu a reușit încă, acolo coeziunile sunt încă ridicate. Moscova este interesată să saboteze această coeziune și va desfășura acțiuni intense pe această linie.
Prin acțiunile de aseară, președintele rus Vladimir Putin creează premisele unei intervenții în forță în raioanele de est ale Ucrainei. Intrarea trupelor ruse în Donbas este o problemă de timp, de ore. Cel mai probabil trupe rusești vor intra în Donbas oficial mâine, ținând cont că la 23 februarie se celebrează în Rusia Ziua apărătorilor patriei, fostă zi a armatei sovietice, a armatei roșii. Martori oculari din Doneţk declară că au văzut deja coloane de tancuri şi de tehnică blindată rusească în oraş şi în vecinătatea acestuia, îndreptându-se spre linia de contact.
Dezvoltarea scenariilor în regiune ține și de decizia autorităților de la Kiev de a organiza sau nu o rezistență de tip militar. Deocamdată predomină atitudinile prudente, rezervate, avându-se în vedere riscul unei intervenţii militare ruseşti pe scară largă în Ucraina. Riscul de transnistrizare a Ucrainei inhibă şi limitează reacţiile Kievului.
Sigur că finalul tactic vizat de Moscova este alipirea la Rusia a raioanelor de est ale Ucrainei din componența fostelor regiuni Donețk și Lugansk la Federația Rusă, după un model care combină modelul Crimeei şi pe cel al intervenţiei din Georgia, din 2008, cel mai probabil prin intermediul unor referendumuri derulate în prezența trupelor rusești în Donbas, sub presiune directă. Este o problemă de timp până ce Moscova va prelua oficial controlul acestor raioane, inclusiv cel militar.
Rusia se adânceşte în izolare pe plan international. Se va mări capacitatea de răspuns coeziv a Vestului la aceste acţiuni, provocatoare şi primejdioase pentru ordinea de drept internațional.”
Dorin Popescu este analist politic, expert în geopolitică, diplomat cu misiuni diplomatice efectuate în Serviciul Exterior al Ministerului Afacerilor Externe al României la Moscova (2002-2006), Cernăuţi (2007-2001) şi Sarajevo (2012-2016), inclusiv în funcţii de conducere: gerant interimar, prim-colaborator al şefului Misiunii. Deţine gradul diplomatic de Ministru-Consilier. Este doctor în Filologie, din 2012. În anul 2017 a înfiinţat, în Constanţa, singura asociaţie geopolitică din sud-estul României: Asociaţia “Casa Mării Negre / Black Sea House”, singurul think-tank (grup de reflecţie) geopolitic dedicat geopoliticii Mării Negre.