- La jumătatea lunii trecute, publicația noastră a semnalat că Arhiepiscopia Tomisului a demarat lucrări neautorizate de amenajare a unui acoperiș pe Palatul Arhiepiscopal, după ce mansarda în care locuiau călugări a fost distrusă de incendiu (citește aici).
Subliniem că Palatul Arhiepiscopal este o clădire-monument istoric, iar intervențiile de orice fel se supun unui regim special de autorizare din partea Ministerului Culturii.
Ulterior publicării articolului, Primăria Constanța a cerut reprezentanților Arhiepiscopiei să prezinte documentele în baza cărora au fost efectuate lucrările, însă nu au putut face dovada legalității șantierului, motiv pentru care instituția religioasă a fost amendată cu 3.000 lei (citește aici).
În replică, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, Eugen Tănăsescu, a declarat că sancțiunea este ilegală și va fi contestată, întrucât municipalitatea ar tărăgăna emiterea autorizației de construire, în condițiile în care Ministerul Culturii, prin Direcția Județeană pentru Cultură, ar fi avizat lucrările.
Afirmațiile Arhiepiscopiei, dezavuate de două instituții
Contactați de “Dobrogea Live”, reprezentanții Direcția Județeană pentru Cultură contrazice afirmațiile putrătorului de cuvând, potrivit cărora instituția ar fi validat șantierul.
“La Direcția Județeană pentru Cultură s-a primit o documentație pentru intervenția la acoperiș, documente înaintate de către noi la Ministerul Culturii în vederea emiterii unui eventual acord pentru aceste lucrări. Instituția noastră așteaptă răspunsul de la minister”, ne-au transmis reprezentanții instituției de cultură.
De altfel, Primăria Constanța a emis marți un comunicat de presă care confirmă că Arhiepiscopia a mințit când a afirmat că Direcția de Cultură a avizat șantierul.
“Având în vedere că Palatul Arhiepiscopal este clădire monument istoric, pentru eliberarea oricărui document urbanistic este necesar avizul/punctul de vedere al Direcției Județene de Cultură/Ministerului Culturi care, până în momentul de față, nu a fost transmis Primăriei Constanța. Dacă Arhiepiscopia deține acest document, invităm reprezentanții instituției să ni-l prezinte pentru a putea elibera cât mai repede documentele solicitate”, se arată în comunicatul primăriei.
De menționat că, deși Inspectoratul de Stat în Construcții Constanța a fost sesizat cu privire la ilegalitatea lucrărilor, acesta a refuzat să întreprindă controale la șantier, însă acestui subiect vom dedica un material ulterior.
Context
La sfârșitul anului trecut, conducerea Arhiepiscopiei Tomisului a dispus începerea lucrărilor de reconstruire a mansardei distrusă în totalitate de un incendiu care a izbucnit în una din chiliile călugărilor în noaptea de 15/16 octombrie 2022.
Deși stadiul lucrărilor este relativ avansat, Arhiepiscopia a demarat lucrările fără să fi obținut în prealabil autorizația de construire obligatorie pentru aceste tipuri de intervenții.
Reprezentanții Primăriei Constanța ne-au transmis că Arhiepiscopia Tomisului a depus documentația de urbanism, însă până în prezent nu a fost emisă o autorizație pentru începerea lucrărilor.
L-am contactat pentru un punct de vedere pe purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, Eugen Tănăsescu, însă acesta a refuzat să comenteze situația.
În noaptea de 15/16 octombrie un incendiu a mistuit mansarda Arhiepiscopiei Tomisului. Inițial, preoții au recunoscut că podul Palatului Arhiepiscopal era mansardat și locuit, apoi, după ce s-a aflat că acele lucrări nu au fost autorizate, și-au schimbat declarațiile susținând că era „un simplu pod” (detalii aici).
Ulterior, “Dobrogea Live” a venit cu dovezi că mansarda adăpostea camere de locuit (citește aici).
Mai jos, imagini cu stadiul lucrărilor neautorizate de reconstrucție a mansardei.