Dinozaurii arhitecți ai Constanței, supărați că au fost mătrășiți din Primărie

Ordinul Arhitecților din România – Filiala Dobrogea (OAR) a transmis Primăriei Constanța o adresă prin care își manifestă nemulțumirea față de componența noii Comisii tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism.

Mai exact, conducerea organizației este indignată de faptul că pe lista noii comisii nu mai figurează cinci membri ai OAR – Dobrogea, arhitecți care au făcut parte din această structură cel puțin opt ani.

De altfel, cei cinci care nu mai figurează pe lista urbaniștilor agreați de Primărie sunt chiar președintele și corpul de conducere al Ordinului Arhitecților Dobrogea, respectiv Mihai Isacov, Ignis Nejla Duvagi, Marius Șocarici, Alexandru Bălan și Bogdan Marcu.

Radu Cornescu este singurul arhitect din vechea camarilă a sfătuitorilor pe probleme de urbanism din regimurile Mazăre și Făgădău, care a rămas pe poziții.

De ce ține conducerea OAR–Dobrogea cu dinții de comisia de urbanism

Este important de menționat faptul că recomandările Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism sunt consultative, însă cântăresc foarte mult în fundamentarea deciziilor arhitectului șef și elaborarea proiectelor de urbanism, în general.

De asemenea, de subliniat este și faptul că membrii acestei comisii nu sunt remunerați. Atunci apare întrebarea „de ce acești arhitecți țin cu dinții de pozițiile din comisia tehnică de urbanism?”.

„Prestigiu! Ca arhitect, poziția de membru în comisia tehnică de urbanism, îți poate conferi prestigiu. Cu acest avantaj în spate, oamenii se raportează la acel urbanist ca la un reper de integritate în cadrul profesiei. Iar acest aspect poate avea și beneficii financiare în activitatea privată a arhitectului”, au declarat pentru „Dobrogea Live” surse din apropierea situației.

O altă teorie venită din zona de urbanism a Primăriei Constanța este că poziția de membru în comisia tehnică poate aduce arhitectului și beneficii directe.

Un motiv pentru care foștii membri ai comisiei insistă pe lângă Primărie să-i primească este acela că „prin intermediul comisiei aveau o cale deschisă către arhitectul șef al Constanței, la care se puteau duce cu proiectele lor din activitatea privată. Erau în mijlocul acțiunii, nu mișca nimic fără ei”, este teoria formulată de o sursă din municipalitate.

Șeful OAR  – Dobrogea își desconsideră membrii aleși să-i înlocuiască

L-am întrebat și pe șeful OAR – Dobrogea, care până anul trecut a făcut parte din comisie, de ce insistă asociația să livreze în organismul consultativ al Primăriei aceeași arhitecți.

„Această comisie apreciază proiecte de urbanism importante precum PUZ-uri. Iar recomandările din comisie ar trebui să vină din partea arhitecților cu experiență bogată în urbanism”, explică Mihai Isacov, președintele Ordinului, filiala Dobrogea, fără să realizeze că prin scrisoarea transmisă Primăriei, prin care se solicită pe lista comisiei, dezonorează calitățile profesionale ale celor nouă colegi din OAR – Dobrogea, care sunt acum membrii ai Comisei tehnice de urbanism.

Ce spune arhitectul șef

La rândul său, arhitectul șef al Constanței, Dan Petre Leu consideră că decizia de a fi înlocuiți vechii membrii ai comisiei tehnice aparține în bună măsură comunității locale, împreună cu reprezentanții comisiei de specialitate din Primărie. „A fost consultat inclusiv singurul membru PSD din comisia de specialitate a Consiliului Local, iar acesta nu a contestat decizia”, a declarat pentru „Dobrogea Live” arhitectul șef.

Numeroase proiecte imobiliare și urbanistice controversate, unele dintre ele care au mutilat definitiv orașul Constanța, poartă semnătura arhitecților OAR – Dobrogea menționați mai sus.

Sursa foto: Rafael Cucu

Urmărește-ne pe:

2 COMENTARII

Comentariile sunt închise.

Doneaza