CulturăDestinul tragic al „Bisericii cetate” din Dobromir Vale, județul Constanța

Destinul tragic al „Bisericii cetate” din Dobromir Vale, județul Constanța

Situat pe vechiul drum ce leagă orașul Constanța de comuna Băneasa, satul Dobromir Vale a rămas parcă încremenit în trecut, sentiment datorat și unui simbol al satului: „Biserica cetate”, o biserică ruină, dar impunătoare și vizibilă din orice colț al localității.

Dobromir Vale, aflat la 6 kilometri de granița cu Bulgaria, a fost unul din satele locuite la începutul secolului trecut de bulgari, turci și tătari, pe lângă care trăiau și câteva familii de mocani din Transilvania, venite aici după Războiul de Independență. Însuși numele satului este de origine bulgărească și se traduce „pace bună”. După ce numărul românilor din Dobromir Vale s-a înmulțit, aceștia au întemeiat satul Dobromir Deal. Ambele sate fac azi parte din comuna Dobromir.

Potrivit fostului preot paroh din parohia Dobromir, Stroe Daniel, în anul 2015 comuna Dobromir era singura comună din România în care etnicii turci erau majoritari (57,77%). Din punct de vedere confesional, cea mai mare parte a locuitorilor sunt musulmani (57,67%), iar restul creștin ortodocși.

Biserica ruină din Dobromir Vale

Foto: Arhiepiscopia Tomisului

Lăcașul de cult nu a fost niciodată terminat. Istoria lui începe în anul 1904, când comunitatea bulgară de aici a pus piatra de temelie și a început construcția. Vicisitudinile vremii au făcut ca biserica să nu ajungă să își îndeplinească menirea, spre deosebire de sora ei din Dobromir Deal, începută în anul 1906 și finalizată în 1924.

Lipsa fondurilor și intrarea României în Al Doilea Război Balcanic (1913) și Primul Război Mondial au prins biserica în construcție la începutul perioadei interbelice cu lucrările până la turle. În anul 1923 construcția a fost reluată, însă, lucrarea prea mare, s-a dovedit a fi peste puterile bulgarilor din Dobromir. Mai mult, în anul 1940 etnicii bulgari părăsesc pentru totdeauna satul, în urma schimbului de populației dintre români și bulgari, după cedarea județelor Durostor și Caliacra către Bulgaria. În locul lor au rămas majoritari locuitorii turco-tătari și câteva familii de români. Astfel fiind situația până în ziua de azi, biserica ruină din Dobromir Vale nu a mai putu fi terminată, iar intemperiile și cutremurele au adus construcția în stadiul în care se găsește azi.

Legendele „Bisericii cetate” din Dobromir Vale

Culoarea roșie a zidurilor aflate în ruină, alături de coloanele și arcadele bizantine, i-au determinat pe unii localnici, dar și pe turiști să numească  „cetate”, construcția părăsită. Astfel, mulți o numesc azi „Biserica cetate”.

Cu un aer primitor, în ciuda aspectului fizic, pentru localnicii mai  superstițioși clădirea abandonată este bântuită și nu se apropie de ea. Totul a pornit în urmă cu mai mulți ani, când, în interiorul ei s-a spânzurat un bărbat, fapt ce ar fi atras un blestem asupra locului.

O altă poveste, neconfirmată de documente, este aceea că după plecarea bulgarilor în 1940 și ajungerea la putere a legionarilor, mai mulți membri ai acestei mișcări, impresionați de aspectul bisericii, au făcut planuri pentru a o termina, dar, odată cu scurta lor guvernare, au picat și planurile pentru „Biserica cetate”.

Urmărește-ne pe:

Doneaza