Pe data de 01.05.1950 intra în funcțiune Staţia Meteorologică şi de Protecţie de la Medgidia, la cererea Ministerului Agriculturii şi a Direcţiei Generale a lucrărilor Canalului Dunăre-Marea Neagră, se arată într-o postare a Administrației Nationale de Meteorologie RA, pe pagina socializare.
La început, şi în mod provizoriu, staţia a fost instalată într-una din barăcile şantierului Km 23 Medgidia ce aparţinea de Regionala a 2-a lucrări Canal Medgidia, urmând a fi mutată într-o altă clădire special amenajată în portul Medgidia, care era în proiect de construcţie.
Pe 22 iulie 1953 lucrările canalului Dunăre-Marea Neagră se sistează. Staţia meteorologică rămâne însă să funcţioneze mai departe în baraca sus amintită până în anul 1961, când Institutul Meteorologic a obţinut aprobarea Consiliului de Stat al Apelor ca staţia să fie mutată în partea de vest a oraşului, unde i se va construi o clădire proprie.
Pe 17 august 1961 staţia a început să funcţioneze în clădirea nouă. Amplasarea platformei faţă de clădire s-a făcut în partea de nord. Platforma meteorologică standard (26mx26m), are altitudinea de 70 metri faţă de nivelul mării şi a fost amenajată în august-septembrie 1961. Platforma meteorologică beneficiază de o zonă de protecţie în care de-a lungul timpului nu au survenit modificări şi nici obstacole.
De la înfiinţarea staţiei meteorologice şi până la dotarea acesteia cu aparatură meteorologică automată, măsurătorile au fost efectuate cu aparatură clasică: giruete cu placă uşoară şi cu placă grea, barometru cu Hg, termometre ordinare, termometre de minimă şi de maximă pentru aer şi sol, psihrometru, higrometru, pluviometru, glaciometru, densimetru de zăpadă, rigle de zăpadă, heliograf, termograf, higrograf, barograf etc.
Pe parcursul timpului, aparatura meteorologică clasică a fost periodic etalonată şi, pe măsura ieşirii acesteia din funcţiune, înlocuită. Pe 11 octombrie 1978 staţia a fost dotată cu radiotelefon, cu ajutorul căruia se colectau mesajele sinoptice de la câteva staţii din judeţ şi se transmiteau oră de oră la Constanţa.
Pe lângă programul de observaţii şi măsurători sinoptice şi climatologice, începând cu martie 1984, pentru o perioadă de 10 ani, în vederea detectării gradului de poluare a aerului s-au făcut măsurători ai unor parametrii fizico-chimici ai precipitaţiilor atmosferice.
Staţia meteorologică se află la marginea sudvestică a municipiului Medgidia, aşezat în Podişul Dobrogei de Sud (subunitatea Podişul Medgidia), de o parte şi de alta a Văii Carasu, modificată antropic pentru Canalul Dunăre-Marea Neagră.
Podişul Dobrogei de Sud face parte din categoria podişurilor joase, cu altitudini sub 200 m. Este format dintr-un fundament calcaros acoperit cu depozite groase de loess şi se caracterizează printr-o înclinaţie generală a pantelor de la est către vest. Din punct de vedere al solurilor, Medgidia se află în arealul geografic al acoperirii cu cernoziomuri, iar din punct de vedere al vegetaţiei spontane, în arealul de stepă caracteristic Dobrogei sudice.
Staţia Meteorologică Medgidia se află pe malul drept al Canalului Dunăre-Marea Neagră, rezultat în urma excavării cursului Văii Carasu. Faţă de staţia meteorologică, albia canalului se află la o distanţă liniară de 1 km. In jurul staţiei meteorologice se practică activităţi agricole care constau în culturi de cereale, viţă de vie. Staţia este amplasată la aproximativ 200 m distanţă de intravilanul oraşului Medgidia. Cele mai apropiate staţii meteorologice sunt la Cernavodă (20 km), Adamclisi (28 km), Constanţa (31 km).
Date transmise prin telefonul Nokia 5110
In 1999 stația a început să transmită datele sinoptice cu ajutorul unui telefon mobil Nokia 5110. Staţia meteorologică automată (tip MAWS 301) a intrat în fluxul operativ de date începând cu 12.09.2002, având traductori pentru direcţia şi viteza vântului, temperatura şi umiditatea relativă a aerului, presiunea atmosferică, precipitaţii. Lângă staţie a fost amplasat şi un radar meteorologic care a intrat în funcţiune în decembrie 2002.
Staţia meteorologică de la Medgidia are program continuu, datele transmise de staţia automată sunt completate cu observaţii vizuale asupra vizibilităţii, nebulozităţii, fenomenelor meteorologice, etc. Staţia se bucură de interesul constant pentru activitatea de meteorologie al comunităţii locale. Numeroase şcoli şi licee din oraş şi din judeţ au organizat de-a lungul timpului vizite cu caracter didactic la staţie.
Staţia Meteorologică Medgidia face parte din reţeaua naţională de supraveghere meteorologică. Observaţiile şi măsurătorile se efectuează în conformitate cu standardele Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM). Din punct de vedere administrativ aparţine de Centrul Meteorologic Regional Dobrogea, sucursală a Administraţiei Naţionale de Meteorologie.