Deputatul Cristina Rizea a fost suspendat vineri din USR Constanța, după ce aceasta a refuzat să plătească o cotizație de 1.000 lei pe lună, valoare imputată de grupul politc doar membrilor parlamentari.
Deputatul constănțean a declarat pentru “Dobrogea Live” că măsura este un act discriminator, iar măsura suspendării nu are legătură cu neplata cotizației.
Deputatul PLUS a ajuns membru USR în urma fuziunii între cele două partide.
“Eu am plătit la începutul anului trecut cotizația în avans pentru tot anul la PLUS. Dar după fuziune, mi s-a imputat o contribuție de 1.000 de lei pe lună pentru că sunt parlamentar, în condițiile în care ceilalți membrii plătesc o cotizație de 10 lei.
Au decis să mă suspende. (conform regulamentului intern, membrii care nu plătesc cotizație peste 6 luni, sunt automat suspendați n.r.) Dar nu faptul că nu am achitat contribuția este motivul real pentru care m-au suspendat, ci pentru faptul că deranjez pentru că nu tac și nu ascund neregulile din USR Constanța, precum problema autobuzelor (detalii aici) și e-mailurilor false (detalii aici)”, a explicat Rizea.
Aceasta spune că proveniența din PLUS stingherește conducerea USR Constanța, care încearcă să o excludă din grupul politic, deși și-a manifestat dorința să activeze în continuare în filială.
“M-au întrebat ce am de gând în contextul faptului că Cioloș pregătește un nou partid. Le-am spus clar că am de gând să rămân și să-mi văd de treabă. Probabil nu le-a plăcut răspunsul, că altfel nu văd de ce aș fi fost singurul membru suspendat, fără notificare, în condițiile în care majoritatea membrilor au cotizații restante”, a adăugat parlamentarul constănțean.
Potrivit informațiilor noastre, la nivel județean 65% dintre membrii USR Constanța au restanțe de cotizații de peste șase luni, ceea ce ar însemna ca, dacă se aplică unitar aceleași regulament, 640 de useriști să fie suspendați. În acest moment, singurul membru suspendat este Cristina Rizea.
Ce spune conducerea USR Constanța
I-am solicitat un punct de vedere șefului organizației județene USR, care ne-a transmis că starea de suspendare intervine de la sine din a 7-a lună de neplată, însă când i-am semnalat că acest regulament ar suspenda din partid două treimi din membri, acesta ne-a răspuns că “nu are astfel de date”.
Redăm comentariul șefului USR Constanța:
“Plata cotizațiilor este o obligație individuală a membrilor, starea de suspendare de drept intervine imediat cu cea de a 7-a lună în care un membru nu și-a achitat cotizația. Nu este nevoie de o intervenție din partea vreunui for de conducere, la fel cum lipsa intervenției unui for de conducere în a constata starea de suspendare nu înlătură starea de suspendare. Pe perioada suspendării, membrii USR nu-și pot exercita drepturile pe care le au, inclusiv dreptul de vot în cadrul organelor din care fac parte (funcții interne). Este responsabilitatea birourilor locale să acționeze pe această linie. BJ a luat în discuție în luna ianuarie și s-a fixat termen pentru responsabili financiari să prezinte o situație conformă cu realitatea”, ne-a transmis președintele organizației județene.
USR Constanța a realizat un sondaj care plasează formațiunea la 9% în preferințele constănțenilor. Dintre reprezentanții filialei locale care au fost sondați s-au aflat pe primele locuri în privința favorabilității deputații Cristina Rizea și Stelian Ion. Senatorul Remus Negoi este clasat pe locul 8, iar viceprimarul Florin Cocargeanu pe locul 4.