PoliticăDeputatul Bogdan Bola, despre neaplicarea Legii 154/2021: „Mai este România un stat...

Deputatul Bogdan Bola, despre neaplicarea Legii 154/2021: „Mai este România un stat de drept în care există domnia legii?”

Deputatul Bogdan Bola (Forța Dreptei) a transmis zilele trecute o scrisoare deschisă către Președintele României, Guvernul României, Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale referitoare la prorogarea și aplicarea Legii nr. 154/2021.

Citește și: Metoda ipocrită prin care parlamentarii PSD și PNL s-au opus aplicării Legii 154/2021. Bola: „Vă mint în continuare că va fi bine”

Vă reamintim, în anul 2021, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 154/2021 (prin care și copiii persoanelor persecutate pe motive etnice beneficiază de anumite drepturi), care a fost ulterior promulgată de Președintele României. Această lege urma să se aplice începând cu anul 2022. Cu toate acestea, în fiecare an, Guvernul României a prorogat aplicarea acestei legi. Ultima prorogare a fost în anul 2023, prin intermediul OUG nr. 115/2023.

„În ultimii ani, am realizat numeroase demersuri către Guvernul României pentru asigurarea punerii în aplicare a acestei legi. Această lege are un impact major asupra locuitorilor din Dobrogea, având în vedere persecuțiile etnice la care au fost supuși. Cu toate acestea, Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor nu au furnizat răspunsuri clare: de ce nu se aplică această lege, având în vedere că inițiatorii sunt chiar cei din arcul guvernamental? Se va aplica vreodată? De ce sunt mințiți beneficiarii în fiecare an că legea se va aplica de anul viitor?”, spune Bogdan Bola.

Citește și: Beneficiarii Legii 154/2001 vor înființa o asociație la Constanța. „Amână aplicarea legii până murim cu toții”

„Pe lângă această scrisoare deschisă (singura modalitate prin care eu, ca parlamentar, pot „comunica” ceva președintelui României), am trimis și în scris interpelări și solicitări către Guvern și cele două ministere, prin care am cerut ca la proxima rectificare bugetară din această vară să fie prevăzuți banii necesari pentru plata acestor despăgubiri”, adaugă Bogdan Bola.

Scisoare deschisă: Mai este România un stat de drept?

Iată textul scrisorii deschise:

Domnule Președinte al României,
Domnule Prim-ministru,
Doamnă și domnule ministru,

România mai este stat de drept în care există domnia legii? Sau România este un stat eșuat în care legile sunt încălcate, prima dată, de către Guvern?

Sunt întrebat constant de cetățenii români din circumscripția în care activez ce se întâmplă cu această lege. Ce trebuie să le răspund acestor oameni? Unde se află banii care ar fi trebuit alocați pentru aceștia? Este adevărat că Guvernul României așteaptă să scadă numărul de beneficiari astfel încât legea să nu mai aibă obiect?

Astfel, prin prezenta scrisoare, vă solicit ferm:

  • Să întreprindeți demersurile necesare, în limita competențelor pe care le aveți, pentru restabilirea legalității și punerea în plată a Legii nr. 154/2021, în cel mai scurt timp.
  • Să estimați impactul bugetar pentru aplicarea Legii nr. 154/2021, să-mi transmiteți această informație și să o anunțați public.
  • Să comunicați public dacă la proxima rectificare bugetară vor fi alocate sumele necesare pentru punerea în plată a Legii nr. 154/2021.

Citește și: OFICIAL: Zeci de mii de dobrogeni, umiliți de Guvern și anul viitor. Aplicarea Legii 154/2021, amânată pentru anul 2025

Urmărește-ne pe:

Doneaza