Bogdan Bola (deputat Forța Dreptei) este primul politician care a sesizat la începutul lui 2022 că proiectul imobiliar din zona plajei Corbu este unul care încalcă legea. După un an în care a încercat să afle ce fac autoritățile în acest caz, parlamentarul a reușit să determine Ministerul Mediului să scoată la iveală un Raport al Corpului de Control ce demonstrează că instituțiile statului au comis ilegalități în avizarea proiectului.
„A sosit, în sfârșit, și momentul adevărului în privința construcțiilor de pe plaja Corbu: raportul Ministerului Mediului relevă că Institutul Național de Cercetare Dezvoltare „Delta Dunării” Tulcea a emis un punct de vedere scris în care a arătat că proiectul imobiliar are un impact NEGATIV asupra ariei protejate”, spune Bogdan Bola.
Mai mult, Consiliul Ştiinţific al Rezervației Biosferei Delta Dunării, se arată în raport, nu a adoptat nicio hotărâre cu privire la proiectele propuse de dezvoltator, cu toate că așa cere legea. Totodată, Corpul de Control al Ministerului Mediului descoperă încă o altă încălcare a legii: nu s-a respectat regimul distanței terenului pe care se va realiza investiția și limita Mării Negre.
Citește și: DOCUMENTE – Totul despre tunul imobiliar de pe plaja Corbu – Dobrogea Live
„În urmă cu exact un an, făceam prima sesizare oficială către Corpul de Control al prim ministrului României și către Ministerul Mediului, sesizând ilegalitatea proiectului imobiliar din zona plajei sălbatice de la Corbu. A urmat un întreg scandal, multe presiuni să renunțăm la subiect, un întreg val de politicieni și instituții s-au legat de subiect, fie simțind că este rost de imagine sau gata să apere interesele unora”, explică parlamentarul.
Bola spune că, în calitatea sa de parlamentar, nu s-a rezumat doar la a sesiza pe internet un astfel de proiect care distruge o zonă dintr-o arie protejată, ci a mers mai departe și s-a luptat chiar cu instituția care patronează tot ceea ce înseamnă Rezervația Deltei Dunării, inclusiv zona Corbu: Ministerul Mediului.
Citește și: Corpul de Control al Prim-Ministrului anchetează tunul imobiliar de pe plaja Corbu
Așa a ajuns să transmită trei interpelări Ministerului Mediului și Guvernului României pe tema proiectului imobiliar de la Corbu, aducând argumente privind ilegalitatea proiectului. Nu a primit răspunsuri – lucru profund nelegal – însă, în cele din urmă, ministrul Tanczos Barna i-a răspuns, reticent, în luna ianuarie 2023.
În raport se arată clar că instituțiile subordonate (ARBDD și APM Constanța) nu și-au făcut treaba, iar faptele săvârșite de unii din aceste instituții trebuie anchetate. De exemplu, ARBDD a emis în septembrie 2020 acorduri de mediu pentru începerea proiectului deși în mai 2020, Comisia Internă de Analiză a ARBDD consemna că se fragmentează și se pierd cumulat peste un hectar din habitatul „Dune mobile embrionare” şi alte trei hectare din habitatul speciei „fâsa de câmp”.
„Deși se primea această analiză, punctul de vedere al Agenției de Protecția Mediului (APM) Constanța susținea abordarea evaluatorului proiectului, conform căruia impactul este nesemnificativ asupra ariei naturale protejate. În urma solicitărilor și dovezilor pe care le-am trimis atunci, Min. Mediului ajunge la aceeași concluzie: punctul de vedere al APM este nefundamentat, având în vedere legislația europeană şi naţională și de conservare a ariei protejate”, adaugă Bogdan Bola.
Acest raport realizat de Corpul de Control este făcut în vara anului 2022 și a fost ascuns în sertarele Ministerului Mediului tot din acea vreme. Acum, concluziile lui sunt publice, într-un final.
Citește și: Șantierul de pe plaja Corbu reprezintă doar 12% dintr-un proiect gigant de 1.600 de unități locative pe care investitorul le avea în planul de dezvoltare a zonei
„Și, pentru că nu sunt sigur că aceste concluzii vor fi trimise în timp util către instituțiile care anchetează acest dosar, voi trimite personal la Prefectura Constanța actele care mi-au fost transmise mie” – Bogdan Bola.
În acest moment, proiectul imobiliar de la Corbu este sistat, Prefectura cerând în instanță anularea autorizațiilor de construire. Tocmai de aceea, este important ca juriștii lor să aibă la dispoziție acest raport pentru a le folosi în procesele actuale și viitoare.
„Cu asta, misiunea mea de parlamentar nu s-a terminat. Este încă o etapă pe care am depășit-o. Voi monitoriza îndeaproape acest proiect imobiliar (dar și altele) care poate crea un precedent deosebit de periculos în rezervația Delta Dunării, patrimoniu UNESCO și colț de Rai pentru toți românii, dobrogeni în special.”
Citește și: