Deputatul constănțean Cristina Rizea a transmis miercuri o scrisoare deschisă adresată ministrului Mediului, Barna Tánczos, prin care îl invită public să meargă împreună pentru a constata și oficialul dezastrul ecologic provocat de proiectul imobiliar care se construiește pe plaja Corbu.
„Domnule ministru Barna Tánczos, tunurile imobiliare primează în fața mediului înconjurător?
Vă atrag atenția cu privire la dezastrul ecologic aflat în plină desfășurare pe plaja Corbu, parte din Rezervația Naturală Delta Dunării și sit Natura 2000, unde, direct pe plajă, se construiește un ansamblu rezidențial de lux compus din 240 de apartamente.
Conform documentării efectuate, lucrările dezvoltatorului Logis Project au demarat în luna noiembrie a anului trecut, iar cele aproape 3 hectare (27.747 mp) sunt parte a unui PUZ gigant care prevede proiecte imobiliare pe 21 de hectare, preponderent pe taluzul comunei Corbu.
Șantierul este amplasat integral pe aria de protecție specială avifaunistică ROSPA 0031 Delta Dunării și Complexul Razim Sinoe, și situl de importanță comunitară ROSCI 0065 Delta Dunării.
La momentul intabulării terenului unde are loc construcția, forma în vigoare a OUG 202/2002, statua în art. 60, alin. (3): Amplasarea oricăror construcţii pe terenuri acoperite de dune, faleze […] este interzisă. Raportându-ne la aceasta, este clar că Primăria a intabulat plaja abuziv. În urma unor împroprietăriri și tranzacții ulterioare, acest teren a ajuns în patrimoniul societății Logis Project.
Unde altădată își aveau cuibul păsări sălbatice protejate de lege acum mișună excavatoare, camioane și cife cu beton.
Totul, sub ochii și cu avizul instituțiilor de la malul mării care, sub falsul pretext la impactului minim asupra mediului înconjurător și ignorând cu bună știință legea, au distrus iremediabil o zonă protejată.
Vă invit public, domnule ministru al Mediului, să mergem împreună pe șantierul din mijlocul plajei Corbu să vedeți și dumneavoastră cât de mare este impactul asupra mediului înconjurător. 240 de apartamente pe plajă NU pot să nu aibă impact negativ MAJOR asupra ecosistemului natural. Și campatul are, iar pentru asta era interzis. Scrie cu litere mari chiar pe panoul afișat la intrarea pe plajă, panou pe lângă care camioane trec într-un du-te vino continuu.
Domnule ministru, cele 240 de apartamente sunt deja în construcție pe plajă în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, parc național, sit de importanță comunitară aflată în patrimoniul UNESCO și protejată prin Convenția Ramsar ca zonă umedă de importanță națională.
Aveți la îndemână un aparat propriu de control și dispuneți de toate mijloacele pentru a investiga legalitatea acestor operațiuni. Aveți șansa de a rămâne în istorie drept ministrul care a blocat tunurile imobiliare care distrug o rezervație naturală de interes internațional”.
Citește și:
Experiența a 20 de ani în domeniul Zonei Costiere îmi spune că punctul trebuie pus pe i:
1. aplicarea ad – literam și în regim de urgență a prev. Art. 7, pct. 3 din OU. 2002/2002
din păcate Ministerul mediului (nu al protecției mediului înconjurător) nu vrea să știe de el.
2. Aplicarea modelului spaniol pentru astfel de situații. pentru cine este doritor, îl pot prezenta. Pentru prima dată, în 1996, dacă țin bine minte, L-am auzit de la un comisar pentru Zone Costiere al U.E.