0.4 C
Constanța
miercuri, decembrie 1, 2021
AcasăMarea NeagrăDeputat: Statul român nu știe în administrarea cui este Pasarela Regală din...

Deputat: Statul român nu știe în administrarea cui este Pasarela Regală din Mamaia

Informația a fost făcută publică de deputatul liberal Bogdan Bola, politicianul care s-a preocupat cel mai mult de soarta monumentului.

Propusă pentru demolare, Pasarela a fost înnisipată de ABADL, în cadrul unui proiect cu fonduri europene pentru stoparea eroziunii costiere și lărgirea litoralului românesc.

Salvarea pasarelei, monument istoric lăsat în paragină de toate administrațiile care s-au succedat de la revoluție încoace, putea veni, potrivit unui răspuns al Ministerului Economiei din primăvara acestui an, prin constituirea dreptului de administrare în favoarea Ministerului Culturii, de la Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Doar că, potrivit lui Bogdan Bola, în urma unui nou răspuns primit de la Ministerul Economiei, reprezentanții ministerului nu știu în administrarea cui e pasarela:

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului poartă discuții cu lichidatorul SC Litoral SA, privind clarificarea unor aspecte ce țin de situația patrimonială a societății, între alte elemente regăsindu-se și Pasarela Regală din Mamaia. După lămurirea acestor aspecte, se va iniția proiectul de hotărâre de Guvern pentru înscrierea bunului în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al Statului, iar după înscrierea bunului în acel inventar se va iniția un proiect de act normativ pentru transmiterea acestuia în administrarea Ministerului Culturii.”, se arată adresa ministerului Economiei.

Citește și:Pasarela Regală din Mamaia va fi înnisipată temporar. Bogdan Bola: Dobrogea nu își permite să mai piardă un monument istoric

Traducerea limbajului de lemn de mai sus: să fiu nebun dacă știm a cui e Pasarela”, transmite Bogdan Bola, care subliniază că Ministerul Economiei nu are habar de situația patrimonială a Pasarelei: „După ce în luna aprilie mi s-a transmis, mie și Ministerului Culturii, că Ministerul Economiei și Turismului și-a exprimat acordul privind transferul dreptului de administrare a Pasarelei de la Cazino în favoarea Ministerului Culturii, aflăm acum că acest lucru nu este adevărat. Din textul de mai sus reiese clar faptul că Ministerul Economiei nu are habar, la acest moment, nici măcar de situația patrimonială a Pasarelei… adică a cui este. Nu au acte, așa că au tras de timp până în acest moment.

Singura soluție rapidă pe care Bogdan Bola o consideră viabilă pentru a începe o viitoare reabilitare, este ca Primăria sau Consiliul Județean Constanța să intabuleze Pasarela și să facă apoi chiar ei acel transfer de proprietate către Ministerul Culturii.

„Doar acest Minister poate accesa fondurile necesare pentru reabilitare și are și specialiști necesari pentru acest lucru. Altfel, Pasarela, care este acum îngropată în nisip pentru conservare (singura metodă viabilă, din păcate), se va distruge în totalitate, până se hotărăsc băieții „capabili” de la București să se miște să mai salveze ceva din patrimoniul Constanței.

Într-o lume perfectă, astăzi am fi avut un Guvern funcțional și nu am fi audiat propunerile de miniștri în Parlament. În aceeași lume perfectă, domnul Năsui nu ar fi trebuit să mai fie pe această listă de propuneri. A fost unul dintre acei miniștri „invizibili” pentru subordonații săi, care a fugit constant de responsabilitate și căruia i-a trebuit aproape un an să dea răspunsul halucinant de mai jos, cu privire la Pasarela din Mamaia.”, arată Bogdan Bola.

Citește și: FOTO Pasarela Regală din Mamaia, construită cu șine fabricate în 1915, rezistă și azi. Peste ea se va arunca nisip

Cele mai populare

Recent Comments