Decizia Ministerului de Interne: România rămâne groapa de gunoi a lumii

Proiectul legislativ inițiat de deputatul Bogdan Bola (Forța Dreptei), prin care România ar interzice introducerea pe teritoriul României a deșeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora, ar interzice introducerea deșeurilor amestecate și ar adopta alte măsuri de protecțe a mediului, a primit aviz negativ din partea Ministerului Afacerilor Interne. Deocamdată, deputatul nu știe ce motive a invocat MAI pentru respingerea acestei inițiative.

„V-ar vine să credeți că una din instituțiile Statului Român, care are ca scop protejarea cetățenilor săi – Ministerul Afacerilor Interne – ar da un aviz negativ unui proiect legislativ privind combaterea traficului ilegal de deșeuri, răspunzător pentru îmbolnăvirea a mii de oameni în fiecare an? Nu prea, dar cu toate acestea exact asta au făcut ieri în Comisia de Mediu din Senat”, spune Bogdan Bola.

Citește și: Deputatul Bogdan Bola a solicitat intervenția corpurilor de control asupra proiectului imobiliar de pe plaja Corbu

Deputatul spune că și Ministerul Mediului ezită de mai bine de o lună să transmită un punct de vedere cu privire la acest proiect legislativ.

În Comisia de Mediu a Senatului, proiectul a primit un raport nefavorabil prin votul și opoziția directă a senatorilor PSD, „aceștia sprijinind fără rezerve ideea că „nu putem bloca economia circulară a României punând prea multe reguli, greu de urmat și de aplicat”. Și uite, noul USL 2.0 trăiește…!”, spune bola.

În opinia inițiatorului, toată problema proiectului său constă în faptl că-și propune ca pe teritoriul României să nu fie permisă introducerea deșeurilor amestecate, de mai multe tipuri, nesortate sau care conțin impurități într-o proporție mai mare de maxim 1%.

Citește și: Bogdan Bola: Sintagma „bunuri second hand” maschează aducerea de deșeuri în România

Proiectul legislativ va pleca în curând către Camera Deputaților unde urmează alte discuții, alte intervenții ale celor „direct interesați”.

Iată măsurile propuse de Bogdan Bola (și alți colegi):

  • Introducerea pe teritoriul României a deșeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora, este interzisă.
  • Pe teritoriul României, nu va fi permisă introducerea deșeurilor amestecate, de mai multe tipuri, nesortate sau care conțin impurități într-o proporție mai mare de maxim 1% și fără să se prezinte documente de proveniență.
  • Valorificarea deșeurilor se realizează numai de către destinatar și numai în instalații de valorificare autorizate și codificate, conform prevederilor Regulamentului 1013/2006, prin procese sau activități autorizate de autoritățile publice competente, numai conform codificarii din documentele de transfer.
  • Destinatarul transportului de deșeuri este obligat să dețină, în stare de funcționare în parametri normali, o instalație de valorificare autorizată pentru operațiunile de valorificare și codurile de deșeuri recepționate, cu ajutorul căreia să valorifice obligatoriu întreaga cantitate de deșeuri, ce face obiectul transportului.”
  • Veniturile realizate de operatorul economic pe perioada în care a funcționat fără deținerea autorizațiilor de mediu corespunzătoare se confiscă, acest fapt urmând a fi consemnat în procesul-verbal emis de comisarii Gărzii Naționale de Mediu și măsura va fi dusă la îndeplinire de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, actul emis în aceste condiții fiind titlu executoriu.
  • În urma constatării unor abateri repetate de la legislația privind protectia mediului, odată cu aplicarea sanctiunii contraventionale a amenzii, se va putea dispune suspendarea sau chiar anularea autorizațiilor deținute, după cum urmează:
    • dacă o persoană juridică săvârșește două fapte care contravin legislației de mediu într-un interval de 6 luni de la constatarea primei abateri, autorizația de mediu va fi suspendată pe o perioadă de 3 luni;
    • dacă o persoană juridică săvârșește mai mult de trei fapte care contravin legislației de mediu într-un interval de 12 luni de la constatarea primei abateri, autorizațiile de mediu vor fi anulate;
  • Constatarea infracţiunilor din cuprinsul legislației privind protecția mediului se poate face din oficiu de către organele de urmărire penală precum și de către comisarii special abilitați din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, cercetarea infracţiunilor făcându-se sub directa coordonare a procurorului.
  • În termen de 15 zile de la adoptarea prezentei legi, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, va adopta prin ordin de ministru nomenclatorul produselor susceptibile a fi deșeuri.”

Citește și: Proiectul Legii Pescuitului, avize favorabile în comisiile parlamentare. Bogdan Bola: Ministerele Agriculturii și Mediului susțin proiectul de lege

Urmărește-ne pe:

Doneaza