Delta DunăriiCuriozități din Delta Dunării. „Stejarul îngenuncheat” și Meleaua Sacalin

Curiozități din Delta Dunării. „Stejarul îngenuncheat” și Meleaua Sacalin

Delta Dunării este a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene. Are 3446 km² și se află în mare parte în România și parțial în Ucraina. Din anul 1991 Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO.

ARBDD – Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, cea care administrează patrimoniul natural din domeniul public de interes național al Rezervației Biosfera Delta Dunării a prezentat pe pagina sa de facebook o parte din cele mai interesante curiozități din această zonă.

Astfel, aflăm că cel mai mare stejar din Delta Dunării (Quercus pedunculiflora C. Koch) se găseşte în Pădurea Caraorman, în punctul denumit Fântâna Vânătorilor. Acesta are peste 400 ani şi circumferinţa de peste 3,8 m (mai este cunoscut şi ca „stejarul îngenunchiat”).

Printre alte curiozități, ARBDD amintește:

– cel mai tânăr cordon litoral, în formare, se poate considera insula Sacalin, ce a apărut la suprafaţa apei după inundaţia din 1897. Între insulă şi litoralul deltaic ia naştere o lagună, cunoscută ca Meleaua Sacalin.

– cea mai mică zonă cu regim de protecţie integrală, este Erenciuc, cu suprafaţa de 50 ha, iar cea mai mare este Sacalin – Zătoane cu suprafaţa de 21.410 ha.

– dintre toate animalele existente în R.B.D.D., cele mai longevive sunt broasca ţestoasă de uscat (Testudo graeca ibera) şi broasca ţestoasă de apă (Emys orbicularis), care trăiesc circa 120 ani.

– formaţiunea cea mai caracteristică a deltei este plaurul – o împletitură de rizomi şi rădăcini de plante, amestecate cu diferite resturi vegetale şi de natură aluvionară, care dizlocat, devine plaur plutitor.

Citește și Holera, prima maladie care a scos armata în stradă la Tulcea și Constanța

– cea mai întinsă zonă compactă de stufărişuri de pe glob se găseşte în Rezervația Biosferei Delta Dunării, în jur de 170.000 ha.

Obiectivele principale urmărite de ARBDD în gestionarea ecologică a teritoriului rezervației sunt conservarea și protecția patrimoniului natural existent; promovarea utilizării durabile a resurselor generate de ecosistemele naturale ale rezervației; reconstrucția ecologică a zonelor degradate de impactul activităților umane.

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: