6.1 C
Constanța
sâmbătă, februarie 27, 2021
Acasă Cultură Cum s-a întors Carol al II-lea în România, în 1930. Natura s-a...

Cum s-a întors Carol al II-lea în România, în 1930. Natura s-a împotrivit

După cinci ani de la renunțarea la drepturile legate de tron, Carol al II-lea s-a reîntors în România, pe 6 iunie 1930, în contextul crizei politice de la noi, dar și a crizei economie mondiale. Principele moștenitor aruncase țara într-o criză dinastică în anul 1925 când a renunțat la succesiunea la tron, prin două scrisori trimise de la Veneția și Milano.

Principele moștenitor renunțase la mariaj, și, totodată, la drepturile asupra fiului său Mihai I, în favoarea relației cu Elena Lupulescu, cu care a plecat la Paris. Prin scrisoarea de abdicare trimisă de la Milano, Carol anunța că nu se va mai întoarce în țară timp de 10 ani, iar atunci când o va face va fi doar cu aprobarea suveranului.

„Declar prin aceasta că renunț irevocabil la toate drepturile, titlurile și prerogativele de care, în virtutea Constituției și a Statutului Familiei Regale, m-am bucurat până astăzi. Ca principe al României și ca membru al Familiei Regale. Renunț, totodată, la drepturile ce mi-ar reveni prin legile țării asupra fiului meu și averii sale. Mai declar că nu voi avea nici-o pretenție asupra drepturilor la care am renunțat de bunăvoie și din proprie inițiativă și mă angajez, pentru binele tuturor, să nu mă întorc în țară timp de zece ani, iar după expirarea acestui termen să nu mă mai întorc fără autorizația Suveranului. Milano 28 decembrie 1925.”

Peripețiile lui Carol al II-lea la reîntoarcerea în România, în 1930

Susținătorii lui Carol al II-lea sperau într-o reîntoarcere a lui în România, mai devreme de cât promisese, iar acest fapt avea să se întâmple pe 6 iunie 1930, ca urmare a Marii crize economice ce a afectat toate țările lumii. Carol se întorcea conspirativ din străinătate, pentru a fi încoronat.

Drumul de la Paris spre România avea să fie unul cu turbulențe la propriu. De la Paris la Munchen, Carol a mers cu trenul, iar de aici a închiriat un aeroplan până la Cluj, pentru suma de 44.000 franci francezi, de la Casa „Sier Service”.

Zborul de la Munchen la Cluj i-a creat mari emoții, aeroplanul fiind nevoit să aterizeze înainte sa ajungă la destinație. Deasupra Munților Pădurea Neagră a întâmpinat rafale puternice de vânt, iar, ulterior, din cauza turbulențelor, aeroplanul a căzut în gol de mai multe ori. Din pricina luptei cu vremea rea, avionul a rămas fără ulei la motor și a fost nevoit să aterizeze forțat pe un câmp de lângă localitatea Vadu Crișului, aflată între Oradea și Cluj. Avionul trimis de la Cluj să îl găsească și să îl preia pe Carol a întâmpinat la rândul lui probleme la aterizare, din pricina terenului accidentat.

Citește și: FOTO: O parte din ornamentele cu pești de pe Acvariul Constanța, realizate de Gheorghe Firică, distruse

Avionul cu care Carol al II-lea a aterizat la Vadu Crișului și localnici din sat

Ajuns cu bine la Cotroceni după toată peripeția, Carol al II-lea a fost întâmpinat de prințul Nicolae. Două zile mai târziu, pe 8 iunie 1930, își detronează propriul fiu, pe Mihai I, și, în urma unui joc politic, devine rege al României.

Proprietarii terenului pe care a aterizat aeroplanul lui Carol la Vadu Crișului, dar și localnicii, au devenit ulteror oaspeți de seamă ai ceremoniilor regale anuale.

Sursă foto: Bihor în imagini

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

„Trenul bordel” Constanța – Techirghiol – Eforie Sud

Vara anului 1930 avea să aducă în atenția autorităților din stațiunile de pe litoral o situație mai puțin întâlnită: în trenurile care circulau pe...

Teatrul de Stat Constanța intră în realitatea virtuală. Primul spectacol, duminică

Deși realitatea virtuală este un concept pe care îl cunoaștem asociat cu jocurile pe calculator, sfera de aplicabilitate este deosebit de vastă, iar mintea...

Cristina Rizea, despre finanțarea schitului Prodromu: „Cu un milion de euro se poate construi o creșă”

Parlamentarii au dezbătut zilele acestea proiectul inițiat anul trecut de PSD pentru finanțarea schitului Prodromu din muntele Athos. România dă bani de la bugetul...

Primărie vs. Academie. Amiralul Chițac a picat examenul parcărilor

Ordinul se execută, nu se discută. Cam așa a crezut amiralul (ales primar) că va reuși să implementeze un nou Regulament al parcărilor în...

Recent Comments