TOP-ȘTIRICum a mințit Arhiepiscopia Tomisului ca să obțină 20 de milioane de...

Cum a mințit Arhiepiscopia Tomisului ca să obțină 20 de milioane de euro de la CNI pentru reabilitarea Palatului Arhiepiscopal

Compania Națională de Investiții (CNI) a primit din partea Arhiepiscopiei Tomisului, în noiembrie 2022, o solicitare pentru includerea obiectivului Palatul Arhiepiscopiei Tomisului, municipiul Constanța, județul Constanța, în cadrul subprogramului „Alte obiective de interes public sau social”.

Arhiepiscopia a transmis o solicitare pentru a primi bani de la CNI în vederea reabilitării acestei clădiri. Potrivit documentației transmisă de către Arhiepiscopie, valoarea lucrărilor este de 81.033.272,48 lei fără TVA (aproximativ 20 de milioane de euro, TVA inclus).

Solicitarea venea la o lună după incendiul din noaptea de 15/16 octombrie care a mistuit mansarda Arhiepiscopiei Tomisului. Aproximativ 15 persoane care locuiau acolo s-au autoevacuat.

Citește și: Minciuna Arhiepiscopiei. Cum încearcă preoții să-și ascundă ilegalitățile de la Palat

„Dobrogea Live” a cerut CNI să explice motivele invocate de Arhiepiscopia Tomisului în textul solicitării. Așa am aflat că oamenii arhiepiscopului Teodosie au susținut că obiectivul este monument istoric și a suferit grave avarii din cauza seismelor din anii 1940, 1977, 1986 și respectiv 1990 precum și a incendiului din anul 2022 în care acoperișul a ars în totalitate.

Așa cum reiese din solicitarea transmisă, este motivată și de faptul că Palatul Arhiepiscopiei Tomisului face parte din Patrimoniul Național, este în avansată stare de degradare, în prezent obiectivul fiind eliberat pentru evitarea unei posibile catastrofe. De asemenea, se specifică faptul că Palatul Arhiepiscopiei Tomisului găzduiește pe lângă sediul administrativ al Episcopiei Tomisului şi Biblioteca Eparhială cu un fond de carte unic, fiind frecventată zilnic de sute de cititori”, transmite CNI.

Motivele invocate de Arhiepiscopie pentru a primi bani de la CNI

Așadar, doar în această frază Arhiepiscopia Tomisului a reușit să strecoare două minciuni. Mai întâi, preoții susțin că palatul este „eliberat”, lucru neadevărat, el fiind funcțional (mai puțin mansarda care a ars) tot timpul. În această clădire s-au desfășurat în cursul anului 2023 mai multe evenimente publice (conferințe, lansări de carte etc) fapt ce demonstrează că imobilul nu este „eliberat”.

Citește și: UPDATE FOTO: Arhiepiscopia Tomisului a început lucrările de reconstrucție a mansardei fără autorizație de construire

Apoi, într-adevăr, clădirea are și o mică bibliotecă eparhială care este frecventată, poate, de sute de cititori pe an, nicidecum de sute de cititori pe zi, un lucru ușor de demonstrat dacă s-ar solicita fișele de lectură.

La solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului, CNI a răspuns că obiectivul de investiții „Palatul Arhiepiscopiei Tomisului” a fost inclus pe lista de sinteză a subprogramului „Alte obiective de interes public sau social”. Includerea pe această listă nu garantează beneficiarului că investiția va fi finanțată deoarece eventuala finanțare din partea CNI trebuie să țină cont de alocațiile bugetare ale instituției.

Citește și: Primăria Constanța a amendat Arhiepiscopia Tomisului pentru că refuză să facă dovada legalității lucrărilor de pe Palatului Arhiepiscopal

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

  1. Ce sa spun dle., ai descoperit Parisul! Daca ma limitam doar la titlu ramineam cu ideea ca Arhiepiscopia s-a incarcat de pacate foarte grele. Asa ca, in articol, un mare FIS. Imi permit o recomandare: mai terminati cu REABILITAREA, care are sens juridic, si nu mai folositi acest cuvint cind e vorba de reparatie, refacere.Uitati-va in DEX. Decit sa produci chestia asta, mai bine , ajutai la repararea monumentului.

Comentariile sunt închise.

Doneaza