Ostrov, Capidava, Rasova și Ghindărești erau localitățile vizate de construirea unor miniporturi pe Dunăre. Proiectul venea în sprijinul comunităților locale și aducea plusvaloare turismului din județul Constanța.
Deși constănțenii știau că există un astfel de proiect ce urmează să se realizeze, în realitateel este demult istorie. Deputatul PNL Bogdan Bola a aflat aceste lucruri în urma unei corespondențe purtate cu Ministerul Economiei și Turismului.
„Proiectul miniporturilor turistice pe Dunăre nu numai că și-a pierdut finanțarea, însă fosta conducere roșie a Consiliului Județean Constanța (C.J.C.) a mai și solicitat îndepărtarea acestuia de pe lista de priorități a Ministerului Economiei. Pe scurt: 5 milioane de euro, fonduri deja alocate (care existau) de Guvern, pierdute din incompetență și nepăsare”, spune Bola.
Cum a pierdut județul 5 milioane de euro
Deputatul liberal prezintă, pe scurt, istoria acestui proiect. În anul 2018, Ministerul Turismului notifica CJC cu privire la faptul că este solicitant eligibil pentru proiectul de amenajare a miniporturilor turistice în localităţile Ostrov, Capidava, Rasova şi Ghindăreşti, indicând în acest sens HG 558/ 2017, privind aprobarea Programului pentru dezvoltarea investiţiilor în turism – Masterplanul investiţiilor în turism.
„Bani erau, trebuia doar că fostul președinte al Consiliului Județean, actualmente deputat PSD – Horia Țuțuianu, să depună actele pentru începerea investiției”, spune Bola.
În urma solicitărilor făcute de deputatul liberal, pentru a se urgenta/realiza proiectul, acesta a aflat că: până la data de 31 decembrie 2020, la sediul Ministerului Economiei și Turismului, nu a fost depusă nicio documentație aferentă propunerii de proiect menționată anterior.
„Și mai grav este că, deși anunțat cu surle și trâmbițe (înainte de alegeri), aflăm următoarele: prin adresa nr. 33476/13.12.2018, transmisă de către Consiliul Județean Constanța, înregistrată la Ministerul Turismului cu nr. 16465/RG/ 14.12.2018, am fost informați că propunerea de proiect „Miniporturi turistice, Ostrov, Capidava, Rasova, Ghindărești” NU va mai fi realizată”.
Așadar, Consiliul Județean Constanța, condus la acea vreme de Marius Horia Țuțuianu, a solicitat înlocuirea acestei propuneri de proiect cu cea de construire a unui nou Acvariu, ca alternativă la imposibilitatea susținerii la finanțare a porturilor dobrogene.
Doar că Ministerul Turismului îi răspunde: „precizăm că în Hotărârea Guvernului nr. 558/2017, construirea unui noi acvariu NU se regăsește printre investițiile corespunzătoare activității majore prevăzute la art. 2 lit d. ,,dezvoltarea turistică echilibrată și integrată a zonei turistice din Delta Dunării şi a litoralului Mării Negre”.
„Cam asta a fost cu competența și transparența roșie la Constanța. În continuare, cred că realizarea de miniporturi turistice la Dunăre reprezintă cheia succesului pentru dezvoltarea turismului și a comunităților locale din zona de vest a județului, însă trebuie să o luăm de la zero. Am avut deja săptămâna aceasta o întâlnire cu reprezentanții CJC, singura instituție capabilă să atragă fondurile necesare realizării unui astfel de proiect. Nu ne lăsăm, mergem înainte, vom identifica soluții și vă vom ține la curent. Constanța are nevoie de un astfel de proiect”, concluzionează Bola.
sursa foto: Facebook/Bogdan Bola
Este întotdeauna uimitor modul în care cei responsabili pentru CJC se plasează în prim plan și se prezintă ca salvatori în turism. Dacă ar fi să cercetați mai îndeaproape, ați fi convins că proiectul bun, a cărui implementare ar fi un mare atu pentru Judet Constanța, ar fi ignorat. O soluție ar fi un proiect în care ideile sunt grupate, dezvoltate și implementate, indiferent de poziția generatorului de idei. Poate că s-ar putea face ceva atunci. Există prea mulți egomani în rândul factorilor de decizie care promovează doar ceea ce este benefic pentru ei personal. Se poate dovedi că i-am propus deja un proiect lui Bola Bogdan în octombrie 2019. Voia să mă vadă, dar asta nu s-a întâmplat niciodată.