Proiectul inițiat de către deputatul constănțean Cristina Rizea, care vizează recunoașterea Holodomorului ca fiind un act de genocid și instituirea unei zile comemorative, a fost adoptat în în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.
Deputatul a scris pe pagina sa de Facebook că “în luna aprilie am cerut Biroului Permanent al Camerei Deputaților redactarea și punerea pe ordinea de zi a Parlamentului a Rezoluției prin care România să recunoască Holodomor drept genocid.
Dintre toate țările aflate sub influența spațiului sovietic, România rămăsese singura care nu recunoscuse Holodomor ca act de genocid comis cu bună intenție cu scopul exterminării etnice prin înfometare, deși cunoscuse același tratament aplicat populației românești din teritoriile ocupate de armata rusă după al doilea război mondial.
Rezoluţia a fost propusă Parlamentului României spre aprobare și a trecut cu majoritate în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului”.
Marea Foamete din 1932-1933 a fost rezultatul colectivizării forţate, prin teroare a ţărănimii care se impotrivea regimul sovietic, al impunerii cotelor nerealiste de produse alimentare care trebuiau predate statului sovietic, a colectării inclusiv a semințelor, al interzicerii pătrunderii aşa-numitelor elemente ale culacilor în oraşe unde se mai putea găsi hrană, și a introducerii pedepsei cu moartea pentru cei care ar fi putut de foame lua oricât de puțin din ceea ce era considerat avutul statului sovietic. Toate aceste măsuri luate cu bună știință de regimul lui Stalin au condus la acte disperate în rândul populației estimându-se că, într-un singur an, între 1932 şi 1933, Ucraina a pierdut un sfert din populaţia sa (între 7 şi 10 milioane de persoane), în fiecare zi murind de foame aproximativ 25.000 de ucraineni”.