Deputatul constănțean Cristina Rizea (PSD) a publicat pe pagina sa de Facebook un text prin care vrea să argumenteze faptul că deși România are deficit bugetar, acest aspect nu ar fi motiv de îngrijorare.
„Toate țările dezvoltate din Uniunea Europeană au trecut prin perioade în care au făcut investiții masive, ducând la deficite bugetare mai mari de 3% din PIB. Exact asta face și România în perioada 2023-2029, investind puternic pentru a moderniza infrastructura, sănătatea și educația.
Date relevante:
Franța și Grecia au avut deficit mai mare de 3% din PIB în 23 de ani din ultimii 30.
Ungaria, Polonia și Portugalia au depășit în 22 de ani.
România, în 17 ani din ultimii 30 de ani.
Germania a depășit deficitul de 11 ori, iar Austria de 9 ori în ultimii 30 de ani.
Reguli esențiale ale sustenabilității financiare:
1. Investițiile trebuie să fie mai mari decât deficitul bugetar primar (adică deficitul total minus cheltuielile cu dobânzile). În România, la 8 luni din 2024, regula este respectată: cheltuielile cu investițiile au fost de 68 miliarde lei, mai mari decât deficitul bugetar primar de 58 miliarde lei.
2. Un procent cât mai mare din deficit trebuie să fie alocat investițiilor. În 2024, 84% din deficitul bugetar a fost direcționat către investiții, comparativ cu 69% în 2021 și 54% în 2020.
Concluzie: Investițiile masive sunt esențiale pentru creșterea economică sustenabilă, iar România urmează un traseu similar cu alte state membre UE. Deficitul bugetar nu este un motiv de panică, ci o parte din strategia de modernizare și dezvoltare a țării. Opoziția răspândește informații false, dar realitatea este că România face investiții necesare pentru a construi un viitor mai bun”.