Primării DobrogeneConstruit în urmă cu șase decenii pe locul fostei Gări din Constanța,...

Construit în urmă cu șase decenii pe locul fostei Gări din Constanța, Palatul Administrativ va fi reabilitat

Consiliul Județean Constanța anunță că Palatul Administrativ va intra în reabilitare printr-un proiect de creștere a eficienței energetice finanțat prin Programul Regional Sud-Est 2021-2027. „Am semnat contractul de finanțare aferent proiectului de reabilitare, modernizare și dotare a Palatului Administrativ Constanța, cu o valoare de peste 56 de milioane de lei. Clădirea era încadrată într-un grad seismic ridicat și nu a beneficiat niciodată de intervenții majore de consolidare, fiind realizate doar lucrări de suprafață, și de întreținere”, spune Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean.

Acest proiect include o consolidare structurală importantă, alături de modernizarea și reabilitarea clădirii. Mai mult, va conduce la o îmbunătățire a performanței energetice, ceea ce va reduce semnificativ costurile de întreținere și consumul energetic, contribuind astfel la obiectivele de sustenabilitate și protecție a mediului.

Citește și: Elevii care învață pe un șantier. Părinte: „Cum să pui în pericol viața copiilor?” Constructor: „Ar trebui să-i dau afară din școală”

Palatul Administrativ, construit pe locul Gării

Conform CJC, Palatul Administrativ al Consiliului Județean Constanța (bd. Tomis nr. 51) este o clădirea dreptunghiulară ce seamănă cu o villa romană supradimensionată, cu curte interioară ce are și rol de luminator, a fost ridicată între anii 1967-1968, pe locul fostei Gări a oraşului, fiind cel de-al treilea palat administrativ al Constanţei.

Celelalte două clădiri anterioare cu această destinație sunt ocupate în prezent de două muzee: primul de către Muzeul de Artă Populară și cel de-al doilea de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Clădirea cu subsol, parter și trei etaje, cu un exterior ce aminteşte şi de arhitectura medievală, prin contraforturile şi frontoanele mult ieşite în afară, se „rupe” de tradiția edificiilor socialiste, integrându-se perfect în zona veche oraşului.

Planurile clădirii au fost realizate de arhitecții Ioan Puşchilă şi Ion Teodor, cel din urmă fiind arhitect-proiectant la Consiliul Popular Regional Dobrogea, între anii 1961-1968. În clădire funcționează Consiliul Județean Constanța, Prefectura Constanța și Primăria Constanța.

Urmărește-ne pe:

6 COMENTARII

  1. La fel de importante sunt și clădirile din fata Primăriei.
    Sunt reprezentative pt sfârșitul sec XIX și inceputul sec XX și nu se uita nimeni la ele.

  2. rost de ceva mangle?
    Cladirea arata foarte bine, ce are?
    Atunci, sa ii cheme pe aia de au pavat strazile din peninsula, sa le paveze birourile!

  3. Din urma cu șase decenii pana în ziua de azi cei de acolo au papat banii noștrii, acum dacă vor sa îl modernizeze sau sa facă orice altceva din banii nostrii sau ai UE adică tot de la noi…asa ca frumos era timp de 6 decenii sa pună bani la saltea cum pun toți romanii pe care ei ii conduc și sa facă aceasta schimbare…nu sa înceapă cu taxe la taxe și impozite la impozite.

  4. Tata avea o vorba : Ca ești prost ,nu-i nimic, important e sa-ti revii. DAR OARE NE MAI REVENIM? Nu ei sunt de vina ca fura ci noi ca-i lasam

  5. Și dacă sau hotărît să o repare,ce aveți cu ei ,? Este o clădire reprezentativă a orașului și o să le vină rândul și celorlalte.

Comentariile sunt închise.

Doneaza