Păcănelele, așa cum sunt denumite generic casele de pariuri și jocuri de noroc, au împânzit municipiul Constanța. Orice stradă, fie din zona centrală a orașului, fie din cartiere, este plină de astfel de săli de jocuri ce ademenesc din ce în ce mai mulți oameni. În același timp, specialiștii vorbesc despre pericolul dependenței de jocuri de noroc, iar politicienii se întrec în promisiuni că vor lupta cu „fenomenul păcănelelor”.
Citește și: Peste 2.000 de constănțeni au semnat petiția privind interzicerea reclamelor la jocurile de noroc
Pentru a avea o situație clară a ceea ce vedem zilnic în orașul Constanța, Dobrogea Live a solicitat Primăriei să spună câte astfel de locații există, plecând de la premisa că orice activitate economică din oraș trebuie avizată/autorizată de administrația locală. Doar că, răspunsul Primăriei Constanța este unul scurt: „nu ține de noi această activitate!”
„Activitatea din domeniul comercial și al serviciilor de piață este reglementată de Regulamentul privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în Municipiul Constanța, aprobat prin H.C.L nr. 261/2023. Activitatea de jocuri de noroc se supune doar actelor normative ce reglementează această activitate, conform adresei comunicată de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc din data de 03.05.2017. Prin urmare, prevederile regulamentului invocat nu se aplică acestei activități”, transmite Primăria municipiului Constanța.
Nici Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc nu știe câte păcănele sunt
Dacă primăria nu știe câte păcănele sunt în oraș, am întrebat Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, instituția care se prezintă a fi „organismul unic de specialitate în scopul gestionării unitare a unor baze de date și a unui sistem informatic de monitorizare și control care să permită diminuarea evaziunii fiscale în domeniu și creșterea încasării taxelor și impozitelor la bugetul de stat.”
Doar că, baza de date este în dinamică, iar ONJN nu poate spune câte puncte de lucru cu obiectul jocuri de noroc există în orașul Constanța.
„Autorizațiile pentru activităţile de jocuri de noroc sunt acordate în funcție de tipul de joc şi pe tipuri de activitate, iar numărul spațiilor sau locațiilor în care se desfășoară activitățile de jocuri de noroc este supus unor variabile diverse, inclusiv dinamica pieței jocurilor de noroc. Subliniem că baza de date a instituţiei noastre este permanent actualizată, având în vedere dinamica extrem de activă a domeniului jocurilor de noroc, evidența fiind organizată în funcție de licențele și autorizaţiile emise (nu de locațiile în care se desfășoară activitatea, acestea fiind obligatoriu înregistrate la Registrul Comerţului, ca puncte de lucru ale organizatorilor).
În concluzie, numărul exact de spații în care se desfăşoară activități de jocuri de noroc în interiorul localităților din România poate varia și este supus modificărilor în funcție de evoluțiile din industrie și de respectarea cerințelor legale”, ne-a răspuns ONJC.