13.4 C
Constanța
luni, iunie 14, 2021
AcasăPrimării DobrogeneConstanța, Năvodari și Ovidiu pierd administrarea lacului Siutghiol. Cine este noul administrator

Constanța, Năvodari și Ovidiu pierd administrarea lacului Siutghiol. Cine este noul administrator

O sentință judecătorească definitivă schimbă radical situația juridică a Lacului Siutghiol, lac ce în ultimii 10 ani a fost administrat de cele trei administrații locale.

În anul 2016, Curtea de Apel București decidea, printr-o sentință rămasă definitivă în iunie 2020, că AN Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) – pierde administrarea lacurilor Iezerul Viile, Siutghiol, Bugeac, Dunăreni, Oltina, Vederoasa, Domneasca, Iortmac, Hagieni, Mangalia, Ceamurlia, Conacu Negreşti, Taşaul, Tăbăcărie, Tatlageac, Limanu, Baciu, Corbu, Vederoasa şi Agigea.

Noul administrator este tot o agenție de stat – Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură – ANPA.

La baza procesului care are acest deznodământ a stat o cerere de anulare parțială a HG 1.705/2006, respectiv Anexa 12 care face referire la lacurile menționate. Cererea a fost făcută de SC Matfish SRL, cu sediul în București, societate care avea afaceri în domeniul pisciculturii pe lacul Tașaul.

Constanta, Năvodari și Ovidiu pierd lacul Siutghiol

Sentința judecătorească răstoarnă situația juridică a Lacului Siurghiol care, prin Legea 42/2010, era dat în în administrarea Consiliilor locale Constanţa, Năvodari şi Ovidiu, inclusiv cuveta lacului și luciul de apă aferent. Legea a fost dată exact în baza HG 1.705/2006, anexa 12, cea care a fost anulată de către judecători.

În cei 10 ani, pe malul lacului s-au dezvoltat multe proiecte imobiliare. Acum, lacul va trece în administrarea ANPA.

„Cum a fost posibil ca lacul Siutghiol, care se află în administrarea celor 3 UAT-uri limitrofe – Năvodari, Constanţa şi Ovidiu (ABADL nu administrează în niciun fel acest lac) – să fie prins în hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi trecut în administrarea ANPA, fără ca administratorii lacului să fie măcar parte în acest dosar?”, se întreabă directorul general ABADL, Bogdan Bola.

Sursa foto: imobiliare.ro

Cele mai populare

Recent Comments