Ultimele ȘtiriConstanța, un oraș cu un buget bogat pe care nu știe să-l...

Constanța, un oraș cu un buget bogat pe care nu știe să-l cheltuie

La finalul lunii iulie, consilierii locali ai municipiului Constanța au aflat că în primele șase luni ale anului există un excedent bugetar de numai puțin de 171.797.000 lei, adică aproximativ 35 de milioane de euro.

Cu toate că municipalitatea are bani în plus, consilierii USR acuză administrația locală că nu știe să-i cheltuiască în folosul comunității.

Nu sunt bani! Fondul pentru exproprieri este insuficient! Cam acestea erau raspunsurile stereotip la începutul anului 2021 când doream să pregătim pentru buget proiecte pentru corectarea unor anomalii din perioada măzăristă”, spune Dumitru Caragheorghe, președintele USR PLUS Constanța.

El vorbește despre cele două construcții din zona Lupoaică (una dintre ele aparținând consilierului județean PNL Enache Bucovală) care ar fi trebuit expropriate pentru utilitate publică. În realitate, departamentele Primăriei Constanța, care trebuiau să se ocupe de acest lucru nu au făcut nimic.

Citește și: VIDEO Familia Bucovală a reluat excavările din zona Lupoaică. În ianuarie, mii de vestigii au ajuns la gunoi

„Revenind la buget, este clar că proiecția acestuia a fost deficitară, înregistrându-se aproximativ 100 milioane lei venituri din taxe și impozite peste cele prognozate. De menționat că taxele din parcări sunt aplicate doar din luna iunie iar veniturile colectate nu influențează această cifră! Pe de altă parte există și aproximativ 70 milioane lei cheltuieli bugetate neefectuate, dar doar dacă ne gândim la banii alocați pentru întreținerea spațiilor verzi și necheltuiți ne putem facem o idee generală.

Este limpede că lucrurile nu pot merge așa înainte. Banii trebuie cheltuiți, banii trebuie pompați în economia locală în proiecte multe, viabile și eficiente! Proiecte pentru bunăstarea și interesul general al cetățenilor acestui oraș. Constanța are un grad foarte mic de îndatorare comparativ cu alte orașe din țară, cu toate acestea, deocmadată, nu este în stare să cheltuie nici banii din resurse proprii!

Este de necceptat ca la finalul acestui an să înregistrăm din nou excedent bugetar, cunoscându-se toate aceste aspecte! Iar rectificarea de buget propusă nu te duce cu gândul decât la excedent bugetar major la final de an! Cineva din administrație trebuie să răspundă pentru un asftfel de management defectuos lipsit de viziune chiar și pe termen scurt, căci despre termen lung încă nici nu poate fi vorba”, mai spune Dumitru Caragheorghe.

Citește și:

VIDEO Vestigiile de la Lupoaică sunt acoperite cu beton. De ce se lucrează pe întuneric

Viceprimarul Constanței Florin Cocargeanu a rămas cu mai puțin de jumătate din atribuții

Prefectura Constanța verifică legalitatea parteneriatului dintre Primărie și „Capitala Tineretului”

Primarul Vergil Chițac vrea să ajute cu 240.000 de lei trei biserici din municipiul Constanța

Urmărește-ne pe:

Doneaza