7.4 C
Constanța
marți, octombrie 26, 2021
AcasăPrimării DobrogeneConsilier local: Greșelile comise în prima etapă a reamenajării Peninsulei se vor...

Consilier local: Greșelile comise în prima etapă a reamenajării Peninsulei se vor repeta și în a doua

Consilierul local Cristiana Popescu afirmă că greșelile făcute de către Primăria Constanța în privința proiectului de reamenajare a Peninsulei, în urmă cu șapte ani, se vor repeta și în a doua etapă a lucrărilor care vizează pavarea celor 27 de străzi din centrul vechi care nu au fost prinse în prima fază a reabilitării.

Prima etapă a proiectului “Reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al municipiului Constanța” a fost finalizată în 2014. La niciun an de la finalizare, dalele s-au desprins din cauza unei slabe puneri în execuție, neluându-se în considerare gabaritele specifice traficului auto. Am întrebat-o pe doamna Ani Merlă (directorul executiv al Direcției Dezvoltare din Primăria Constranța n.r.) înainte de aprobarea în Consiliul Local a etapei a 2- a proiectului, dacă s-a făcut o evaluare a etapei întâi astfel încât să nu se perpetueze aceleași greșeli și în etapa 2. Răspunsul a fost negativ. Etapa se va realiza ca și prima, concluzionând că de vină este traficul auto. Așadar nu s-a schimbat nimic în abordare, greșelile comise în trecut se vor repeta și în a doua etapă. Bani europeni cheltuiți în zadar și speranța în soluții minune care vor face să dispară mașinile din Peninsulă!”, a declarat pentru „Dobrogea Live” consilierul municipal.

De asemenea, Cristiana Popescu susține că decizia Primăriei de a înlocui cu asfalt pavelele din centrul vechi este o greșeală.

„La 7 ani distanță de la pavarea strazilor s-a decis înlocuirea datelor de granit cu asfalt în zona Lupoaică. Cred că este o mare greșeală.  A doua cea mai importantă piață publică din oraș trebuie să își păstreze caracterul istoric, iar monumentele de arhitectură trebuie să fie puse în valoare, nu umbrite de construcții hidoase ale unor vremelnici politicieni. Asfaltarea zonei de la Lupoaică, zona ce marchează intrarea în Peninsulă reîntoarce străzile către traficul auto, alungând pietonii. Acest lucru este în contradicție cu ideea inițială a proiectului, fiind incompatibil cu caracterul istoric al zonei, aspect pe care alte orașe din țară și din Europa, bogate în istorie, le păstrează cu sfințenie. Soluțiile tehnice există. De la piatra cubică, rezistentă la traficul auto, până la înlocuirea dalelor de granit și refacerea terasamentului. Important este să le integrăm într-un proiect coerent, ce are în vedere aspectul turistic, economic, cultural, social și istoric al zonei”, a explicat consilierul USR.

Aceasta consideră că reamenajarea arterelor din centrul vechi ar trebui să aibă loc împreună cu un proiect de restaurare a clădirilor din această zonă.

„Eu susțin redarea zonei Peninsulare pietonilor! Consider că această acțiune trebuie să se facă treptat, împreună cu măsuri de consolidare și restaurare calitativă a clădirilor. Fondul istoric trebuie readus la viață! Reabilitarea și pietonizarea străzilor trebuie să se facă concentrat, pe trasee bine stabilite, astfel încât rezultatele să fie vizibile, iar pietonii sa fie dornici să parcurgă la pas zona veche a orașului”, a mai spus Cristiana Popescu.

Citește și: După doar 7 ani, Primăria Constanța pregătește iar reabilitarea și reamenajarea Peninsulei

Cele mai populare

Recent Comments