Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța a aprobat sistarea investiției alocată inițial pentru achiziționarea unui sistem de alarmare a cadrelor medicale din saloanele Secției Copii, și transferarea banilor către finanțarea unui proiect de asistență privind racordarea la rețeaua de canalizare.
Practic, conducerea spitalului consideră ca fiind prioritară investiția într-un proiect de canalizare pe hârtie în detrimentul implementării unui sistem de alarmare a cadrelor medicale în caz de urgență a pacientului, în cazul de față, copii.
Decizia conducerii spitalului este de neînțeles, mai ales în condițiile în care efortul financiar alocat inițial către această investiție era infim comparativ cu alte cheltuieli bugetate pentru acest an.
“Se elimină poziția Sistem alarmă saloane în valoare de 18.275 lei, pentru a putea suplimenta valoarea obiectivului Proiect tehnic Racord la rețeaua de canalizare stradală și asistență din partea proiectantului”, se arată în rectificarea bugetară propusă de conducerea spitalului.
Mai mult, potrivit aceluiași document, banii luați de la sistemul de alarmare nu va finanța construcția proiectului de canalizare în sine, ci doar serviciile de consultanță aferente.
Eliminarea investiției într-un sistem care poate salva vieți e în total dezacord cu avertizările specialiștilor privind un iminent nou val de infectări Covid-19, care va umple spitalele, în special pe cele pneumo.
Explicațiile sfidătoare ale directorului
Explicația directorului spitalului pentru renunțarea la achiziția unui sistem elementar pentru o unitate sanitară este cel puțin sfidătoare.
“Când am propus relocarea banilor nu aveam indici mari de ocupare pe pavilionul de copii. Aveam doar doi copii internați. Vom aloca banii la următoarea rectificare bugetară”, a declarat pentru “Dobrogea Live” șeful spitalului, Erdin Borgazi.
Or, chiar dacă proiectul va fi prins în noua rectificare, pacienții vor beneficia de sistem abia anul viitor, întrucât pașii birocratici necesari implemetării nu permit realizarea imediată a investiției.
Bani pentru stimulente, nu pentru siguranța pacienților
Borgazi a precizat că suma destinată sistemului de alarmare a personalului medical “era oricum insuficientă”, însă nu a putut explica de ce nu a ales să suplimenteze acest obiectiv cu bani de la alte proiecte de care nu depinde siguranța copiilor internați.
De altfel, spitalul nu pare să ducă lipsă de fonduri când e vorba de propria bunăstare.
În primăvară, la propunerea conducerii, Consiliul de Administrație a aprobat acordarea de stimulente pentru angajați în valoare de 230.000 lei, sumă de 12 ori mai mare față de bugetul alocat sistemului de alarmare.
La vot în Consiliul Județean
Rectificarea bugetară în care este prevăzută eliminarea finanțării sistemului de alarmare urmează să fie votată în ședința de astăzi a Consiliului Județean Constanța, instituție în subordinea căreia se află spitalul.
Sistemul de alarmă pentru saloane este compus dintr-un întrerupător amplasat la fiecare pat, care în caz de urgență poate fi acționat de către pacient pentru a atenționa personalul medical.
Acest echipament era programat să fie instalat în toate cele șase saloane din pavilionul Secției de Pneumologie Copii al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța.
Sursa foto: Sursa de sănătate
Citește și: