Magistrații Curții de Apel Constanța au decis joi, 17 august, să repună cauza pe rol pentru rejudecarea apelului formulat de Valentin Vrabie în complet de divergenţă. Termenul fixat este 14 septembrie 2023. Decizia Curții va fi una definitivă.
„CURTEA DE APEL CONSTANŢA Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie Completul de judecată C3 Apel Încheiere: În temeiul art. 394 cod procedură penală: Repune cauza pe rol pentru rejudecarea apelului în complet de divergenţă. Fixează termen la 14 septembrie 2023. Se citează părţile. Pronunţată prin punerea minutei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 17 august 2023”, se arată în soluția judecătorilor.
Completul de divergență este un colectiv format dintr-un număr impar (trei) de judecători în vederea soluţionării litigiului, dacă cu prilejul deliberării nu s-a format o opinie unanimă în cadrul completului de judecată (format din doi judecători). Completul de divergență este format din completul iniţial (cei doi judecători), care se întregeşte cu un al treilea judecător. Cel de-al treilea judecător poate fi preşedintele sau vicepreşedintele instanţei, preşedintele de secţie ori judecătorul din planificarea de permanenţă. Prin formarea acestui complet de divergență se poate pronunţa o hotărâre cu majoritate de voturi.
Pe 28 iunie 2022, Judecătoria Medgidia l-a condamnat pe Valentin Vrabie (PNL), primarul municipiului Medgidia, la 1 an și 7 luni de închisoare cu executare pentru comiterea infracțiunii de fals intelectual.
Procurorii susțin că, la data de 20.06.2019, în calitate de primar, Vrabie a atestat în documentul oficial certificat fiscal nr. 8577/20.06.2019, emis în favoarea S.C. HOLDING HONDOR STIL SRL (deținută de Ilie Hondoreanu), a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că a certificat, în fals, că subscrisa nu are datorii la bugetul local, deși avea la cunoștință că, în realitate, figura cu datorie neachitată de 16.271 lei (aspect cunoscut de inculpat din moment ce cu aceeași ocazie a semnat și anexa la certificatul fiscal care cuprindea datele reale).
Citește și: Medgidia, la un pas de faliment. Pe ce a risipit banii publici administrația Vrabie
Cum s-a realizat falsul
Un martor cu identitate protejată a declarat judecătorului că „în vara anului 2019, primarul a venit la Serviciul de Impozite si Taxe însoțit de o persoană necunoscută și a solicitat eliberarea unui certificat fiscal pentru firma S.C. HOLDING HONDOR STIL SRL. Acesta adresându-se persoanei de care era însoțit cu domnule Hondoreanu, explicând ca este patronal firmei. S-a intrat în sistemul primăriei cerându-se datele de identificare ale firmei respective și s-a constatat că sunt datorii substanțiale. S-a adus la cunoștință primarului datoria, cam peste 20.000 lei. Acesta a insistat pentru eliberarea certificatului fiscal, spunând ca s-au făcut plăți prin ordin de plată, ca virament bancar, dar acestea întârzie să apară în sistemul primăriei. Primind aceste asigurări, s-a eliberat certificatul fiscal fără a fi semnat de funcționari. Totodată, primarul a asigurat ca nu va înmâna certificatul fiscal fără să vadă plata în sistemul primăriei și a plecat din birou însoțit de persoana respectivă (Hondoreanu.) S-a emis ulterior și o notă de plată care arăta exact datoria firmei respective la acel moment.”
Citește și: Valentin Vrabie, bun de plată pentru festivismele de la Peștera. Va scoate din buzunar peste 71.000 de lei
Mai departe martorul a declarant: “De asemenea, am auzit că pe data de 05 iunie 2020, organele de politie au venit în cadrul Primăriei Medgidia şi au ridicat acest certificat fiscal şi alte documente. A fost anunțat şeful serviciului, verificarea documentelor şi de modul în care a fost solicitat, eliberat certificatul fiscal pe 0, ulterior șeful direct l-a informat pe primar asupra faptului că organele de poliție au ridicat acele documente, acesta afirmând că nu este nimic grav și dacă vom fi întrebați de organele de poliție de ce s-a eliberat pe zero, să spunem că a fost eroare de sistem. Primarul știa exact că exista norme în materie, că fiscalul trebuia semnat și de funcționar, lucru care nu s-a întâmplat”.
Un alt martor cu identitate protejată a declarat în fața instanței că „în data de 05.06.2020, au fost ridicate mai multe documente de la Serviciul de Impozite şi Taxe Locale. Ulterior, am aflat că era vorba despre un certificate fiscal al S.C. HOLDING HONDOR STIL SRL. Din discuțiile purtate, acest certificat fiscal a fost emis la solicitarea primarului, căruia i s-a adus la cunoștință că aceasta societate este rău platnic și are datorii la bugetul local.” La întrebarea instanței, dacă inculpatul a solicitat expres „dați-i certificatul pe 0, cu toate că existau datorii„, martorul a răspuns afirmativ.
Trebuie spus că declarația martorului Ilie Hondoreanu a fost catalogată de instanță ca neverosimilă deoarece acesta a spus că nu-l cunoaște pe Valentin Vrabie și nu are nicio legătură cu el, deși primarul a declarat: „cu Hondoreanu spun că am avut o relaţie destul de tensionată, izvorâtă din viziuni politice diferite”.